Huawei navodno odlaže Mate 40 seriju dok ne iznađe rešenje za čipove


Huawei je navodno dobavljačima naložio da odlože masovnu proizvodnju komponenti za planirane Mate 40 top modele. Razlog je isto tako navodno, razmatranje i iznalaženje rešenja za proizvodnju čipova, nakon najnovijeg Trumpovog bana.

Evo najpre kratke rekapitulacije "slučaja Huawei" za one koji nisu upućeni. Prošle godine u maju Trumpova administracija je Huawei stavila na crnu listu zabranjenih kineskih brendova sa kojima američke kompanije ne smeju da saražuju bez izričite dozvole.

Amerikanci Kineze optužuju za špijuniranje putem njihove telekomunikacione opreme, kojom su pokrili praktično svaki kutak zemaljske kugle. Naročit trn u oku, Americi je kineski 5G, za kojeg neki čak misle da uzrokuje i bolest korona virusa.

Od maja prošle godine na ovamo, novi Huawei telefoni nemaju pristup Google Play servisima, što je van Kine značajno usporilo prodaju.

Budući da pregovori ne idu u smeru koji odgovara Americi, od nedavno je i dobavljačima čipova, poput TSMC-a zabranjeno da Huawei-u isporučuju čipove bez izričite dovole.

To za Huawei koji je od TSMC-a pokušao da naruči 700 miliona dolara vrednosti čipova, dodatno komplikuje stvari. Naime, TSMC je glavni Huawe-iev chip maker koji ih je trebao snadbeti novim 5nm Kirin 1020 čipovima.

Stoga ni ne čude ove glasine o tome da Huawei navodno koči sa proizvodnjom komponenti za planiranu Mate 40 seriju. Huawei navodno razmatra odlaganje serije dok ne iznađu rešenje za nabavku čipova, a naveliko se spekuliše o MediaTek-u kao novom partneru.

Huawei će morati da izdrži tok Amerika na čelo države ne izabere nekog novog. Hoće li u tome uspeti, teško je iz ove perspektive predvideti iako im domaće tržište u tome pomaže svojski.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.