Korisnici besplatne verzije Zoom-a ipak dobijaju end-to-end enkripciju


Popularna platforma za obavljanje video poziva Zoom u poslednje vreme se našla pod udarom javnosti nakon što su objavili svoju nameru da mogućnost end-to-end enkripcije pri obavljanju razgovora dobiju samo Zoom pretplatnici.

Korisnici besplatne verzije Zooma tako ne bi imali pristup toj opciji niti zaštitu i privatnost koju ona nudi. Protesti korisnika, ali i konsultacije i razgovori sa raznim organizacijama koje se bave online privatnošću i bezbednošću čini se urodili su plodom.

Pronađeno je rešenje kojim će se nekako kompenzovati i balansirati troškovi, pa će i korisnici besplatne berzije Zoom-a moći da koriste end-to-end enkripciju, ali ona neće biti aktivirana u zadatim podešavanjima (jer se onda blokiraju odnosno nisu dostupne neke funkcije).

U Zoom-u su svoje odbijanje uvođenja end-to-end enkripcije za korisnike besplatne verzije pravdali bojazni da će se onda servis možda koristiti za neke ilegalne aktivnosti. Rešenje za svoju bojazan našli su u uvođenju posebne autentifikacione prijave kako bi se end-to-end enkripcija mogla aktivirati. Korisnici besplatne verzije Zoom-a moraće se pre prvog korišćenja opcije verifikovati, koristeći svoje mobilne uređaje (ovaj korak je potrebno izvesti samo jednom).

Za sada još uvek nije jasno kada će tačno korisnici besplatne verzije kao i pretplatnici na servis moći koristiti end-to-end enkripciju, ali poznato je kako testiranje opcije u obliku zatvorene bete počinje sledećeg meseca.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.