Kraj 2020. godine je definitivni kraj i za Adobe Flash


Adobe Flash već neko vreme ne podržavaju najpopularniji internet browseri, a od kraja ove godine neće ga podržavati niti sam Adobe. To je informacija koju smo znali već neko duže vreme, i bilo je izvesno da će svi servisi i web stranice koji koriste Flash biti dodatno nesigurni i nikako preporučljivi, jednom kada službena podrška završi. Ali, prema nedavno ažuriranoj stranici koja opisuje kako će izgledati end-of-life za Flash vidimo da mu je Adobe namenio potpuni kraj, a ne "samo" ukidanje podrške i bezbednosna zakrpa (kojih je bilo poprilično).

Naime, iz Adobe-a kažu kako će s krajem 2020. godine ne samo prestati da podržavaju stare verzije Flash-a, već se one više neće moći niti preuzeti sa njihovih stranica. Korisnike takođe pokušavaju da obeshrabre od instaliranja Flash Player-a iz spoljnih, neslužbenih izvora, i ponavljaju da takvo korišćenje nosi veći rizik. Isto tako, svima će onima koji još uvek na svojim računarima imaju Flash Player biti do kraja godine poručeno da isti deinstaliraju.

U tri godine, koliko je stara najava o gašenju Flash-a, Adobe je sarađivao sa developerima i kompanijama koje stoje iza najpopularnijih web browsera, kako bi zamenio svoju multimedijalnu tehnologiju nekom od novijih, kao što su HTML5, WebGL, ili WebAssembly. Bilo je to sasvim dovoljno da se web potpuno oslobodi od Flash-a i brojnih bezbednosnih problema koje je sa sobom nosio.

Nakon 31. decembra ove godine, dakle, oprostićemo se jednom zauvek od ove tehnologije, a Adobe će, čini se, učiniti sve da ona nestane i da se sećanje na nju što pre izbriše.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.