Microsoft pomaže Chrome-u u smanjenju apetita za RAM-om


Google-ov internet browser Chrome oduvek je "gladan" radne memorije, i to je jedna od toliko čestih kritika na njegov račun da je postala i internet meme. Ali, njegov osnovni open source sistem Chromium je stabilan, brz i dovoljno kvalitetan da ga je Microsoft odlučio prigrliti i na njemu zasnovati novu verziju svog browsera Edge. Microsoft-ovi inženjeri u međuvremenu su pronašli način da njihov softver ne "jede" preteranu količinu RAM-a na računalrma unutar sistema Windows 10.

Microsoft svoju tehniku upravljanja memorijom, koja je ugrađena u aktuelni Windows 10 May 2020 Update (verzija 2004), naziva Segment Heap, a ista je privukla pažnju ljudi iz Google-a. Sledom toga, i Chrome bi uskoro mogao da dobije svoju verziju ove tehnologije, pa bi tako implementirao "outsourcovano" rešenje, pristiglo direktno od Microsofta.

Kolike koristi bi korisnici Chrome-a od ove promene imali, za sada nije tačno poznato, a izgledno je da će rezultat varirati od računara do računara. Najveće poboljšanje u obliku manjeg zauzeća radne memorije i poboljšanja performansi Chrome-a trebali bi da imaju sustavi zasnovani na višejezgrenim procesorima. Govori se kako bi novi način upravljanja RAM-om mogao osloboditi "stotine megabajta" kod nekih korisnika.

U Microsoft-u, pak, tvrde da im je korišćenje Segment Heapa u Windows-u smanjilo zauzeće memorije u Edge-u za čak do 27%.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.