Nemačka Facebook-u zabranila ujedinjavanje platformi?


Nemački vrhovni sud, Bundesgerichshof, doneo je odluku koja bi mogla da pomrsi planove najvećoj društvenoj mreži - Facebook-u. Naime, u presudi koja je doneta početkom nedelje, Facebook-u je zabranjeno spajanje i deljenje korisničkih podataka na svojim platformama (Facebook-u, WhatsApp-u i Instagram-u) jer na taj način zloupotrebljava svoj dominantan položaj na tržištu. Odluka se primenjuje odmah, a Facebook se na nju može žaliti.

Iako se odluka odnosi samo na područije Nemačke, mogla bi da bude prvi korak u donošenju takvih i sličnih presuda na područiju drugih zemalja članica EU-a, ali i širom sveta. To bi onda moglo poremetiti Facebook-ove planove za ujedinjenje svih svojih komunikacionih platformi kako bi korisnici "lakše komunicirali međusobno, bez obzira na to koju aplikaciju koriste".

Inače, ova odluka nemačkog vrhovnog suda nije neočekivana. Već duže vreme nemačka Savezna agencija za zaštitu tržišnog takmičenja, nastoji da onemogući Facebook-u spajanje podataka iz njegovih aplikacija i stvaranje iscrpnih profila korisnika, koji se potom koriste za ciljano oglašavanje. Takva praksa Facebook stavlja u povoljniji položaj u odnosu na druge igrače na tržištu jer oglašivačima može ponuditi preciznije i time efikasnije ciljanje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.