Otkrivene fotografije koje mogu potpuno da blokiraju telefone sa Android-om


Leaker Ice Universe objavio je informaciju o fotografiji koju niko sa Android telefonom ne bi smeo da postavi za pozadinu svog ekrana. Naime, ova atraktivna scena planinskog pejsaža, šume i jezera iz nekog razloga će "pokvariti" telefone na Android-u i učiniti ih gotovo neupotrebljivima. Eksperiment su odmah pokušali sa portala 9to5Google, a u priloženom videu možete videti učinak ove "maliciozne" fotografije.

Čim je ista postavljena kao pozadinska, telefon je "poludeo" i počeo je da kontinuirano uključuje i isključuje ekran. Daljnja istraga pokazala je da su najviše podložni ovom problemi određeni stariji mobiteli Samsung-a, kao i Pixel 3XL na Android-u 10. U Android-u 11 stvar je, kako se čini, ispravljena.

Otkriven je i verovatni uzrok neobičnog ponašanja telefona. Fotografija koja ih tera na blokiranje i nestabilan rad sačuvana je, naime, u RGB zapisu boja, dok Androidi po defaultu žele da prikažu sliku u sRGB sistemu (standard RGB). Uređaji koji imaju problema sa kompatibilnošću ova dva načina prikazivanja boje nakon pokušaja prikazivanja predmetne slike – otkazuju poslušnost.



Pošalje li vam neko ovu fotografiju i ako je greškom (ili namerno) postavite za wallpaper, uređaj ćete moći osposobiti jedino njegovim potpunim resetovanjem na fabrička podešavanja kroz safe mode ili preko kakvog bootloadera. U svakom slučaju preporučuje se da pokušajte izbeći ovakve probleme i ne postavljate sliku iz ovog teksta kao pozadinu svog Android-a.

Ovo, kažu, nije jedina slika u RGB zapisu kojom se može blokirati rad Android uređaja, pa stoga treba i inače biti oprezan kod promene pozadine. Isto tako, ako se na ovoj slici promeni prikaz boja, ona postaje potpuno bezopasna. Spomenuti Ice Universe "razoružao" je fotografiju postavljanjem iste na kinesku društvenu mrežu Weibo, a kada ju je odande preuzeo postalo je potpuno bezazleno staviti kao pozadinu na telefon.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.