Prvi čovek Samsung-a mogao bi ponovno u zatvor


Naslednik dugogodišnjeg generalnog direktora Samsung-a i prvi čovek ove kompanije, Jay Y. Lee, proteklih godina je u medije dolazio tek kada je imao problema sa pravosudnim sistemom Južne Koreje. Bio je, podsetimo, optužen, pa potom i osuđen, zbog davanja mita opozvanoj predsednici Južne Koreje Park Geun-hye. Nakon prve presude koja mu je odredila pet godina zatvora, apelaconi sud je kaznu umanjio, pa je Lee zatvor napustio u februaru 2018. godine. Od tada se za njega nije mnogo čulo, ali ponovno je završio na naslovnicama ovih dana, a opet je povod - sudski proces.

Ovoga puta Jay Y. Lee na sudu je završio pod optužbana za poslovne malverzacije. Pod upitnikom je njegova uloga u spajanu dve Samsung-ove filijale iz 2015. godine. Tada su spajane Samsung C&T i Cheil Industries, pri čemu je Lee navodno manipulisao vrednostima deonica ovih kompanija. Naduvavanjem vrednosti kompanije Samsung Biologics, čiji je većinski deoničar bio Cheil Industries, Lee je samome sebi pripisao veći udeo u kompaniji, i tako ilegalno povećao sopstveni uticaj u upravljačkoj strukturi Samsung-a.

Istovremeno je, tvrde tužioci, obespravio niz malih deoničara. Iz Samsung-a odgovaraju kako optužbe nisu u vezi sa zdravim razumom i kako Lee nije bio uključen u donošenje odluka oko spornog pripajanja filijala.

Jay Y. Lee se u ponedeljak ujutro pojavio na sudu u Seoulu, gde je saslušan, a nakon toga očekuje odluku o eventualnom istražnom pritvoru. Tamo bi mogao da provede prvo 20 dana, a potom i do šest meseci, ako prema mišljenju suda to bude potrebno za vreme suđenja.

Lee je trenutno i dalje formalno potpredsednik Samsung-a i drži oko 11% deonica kompanije. Njegov otac Lee Kun-hee od 2014. godine je u teškom stanju, veruje se da je u komi nakon srčanog udara, a upravo 51-godišnji Jay Y. Lee je njegov najverovatnije naslednik.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.