Zahtev EU za zabranu Google-ovog preuzimanja Fitbit-a


Google je u službeno informisao Evropsku komisiju o planu za kupovinu tehnološke kompanije za nosive uređaje u sektoru zdravlja i fitnessa iz San Francisca Fitbita.

Evropski regulator mora do 20. jula odlučiti može li se nastaviti proces preuzimanja, odnosno bi li takvo preuzimanje narušilo tržišnu konkurenciju u Evropskoj uniji.

Nevladina organizacija za zaštitu podataka iz Velike Britanije Privacy International poziva Evropsku komisiju da blokira Google-ovo planirano preuzimanje Fitbit-a, tvrdeći da tehnološki gigant nema jasan odnos prema prikupljanju i korišćenju ličnih podataka. Organizacija upozorava kako bi preuzimanje omogućila Google-u “snimanje ogromnog broja osetljivih zdravstvenih podataka koji će ojačati njegovu digitalnu dominaciju”.

"Ako EU odobri sporazum, to će omogućiti da se naši najintimniji podaci koriste za dobit tehnološkog giganta koji je samo u 2018. godini uprihodio više od 71 milijardu evra od ciljanih reklama za korisnike”, upozorava Privacy International.

Nosivi uređaji Fitbit-a prikupljaju podatke poput broja napravljenih koraka, brzinu otkucaja srca, kvalitet sna korisnika, a takvi podaci imaju visok nivo zaštite u EU. Iz Privacy Internationala upozoravaju da bi Google-u takvi podaci poslužili za ličnije profilisanje korisnika i omogućilo preciznije usmeravanje oglašavanja i puno veću dobit. I evropska organizacija potrošača BEUC u izjavi iz maja navodi da ako Google prikupi podatke o korisnicima dobijene upotrebom nosivih uređaja Fitbit stvara tržišni monopol i da neće biti dodatno narušeno digitalno tržište nego će u pitanje biti dovedeni poverljivi zdravstveni podaci građana Evrope.

Iz Google-a su pak ustvrdili kako neće koristiti zdravstvene korisničke podatke za ciljano oglašavanje.

Google je pod istragama i u SAD zbog monopola tako što je američki kongresmen David Cicilline, koji takođe predseda antitrustovskim pododborom, zatražio hitnu i temeljnu istragu preuzimanja Fitbit-a od Google-a kada je prvi put najavljeno u novembru. Google-ovu tržišnu dominaciju za sada u SAD istražuju Kongres, Ministarstvo pravosuđa i 50 američkih država.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.