Zoom će postati mnogo bezbedniji - onima koji plate


Preko 300 miliona ljudi u svetu posljednjih meseci se priključivalo na Zoom i putem njega radilo, održavalo sastanke, ali i kontakte sa prijateljima i porodicom dok su svi bili izolovanim u svojim domovima. Ova aplikacija korisnike je privukla jednostavnošću i kvalitetom video poziva, mogućnošću grupnih sastanaka i deljenja ekrana, ali nije baš "prvak sveta" po bezbednosti i privatnosti. Od pojave prvih ozbiljnijih problema Zoom je nadograđen i zakrpan pa tako više nema "zoombombinga", dodana je i enkripcija, ali ne u svojoj punoj snazi.

Sada za Reuters njihov bezbednosni konzultant Alex Stamos kaže kako Zoom planira da uvede i end-to-end enkripciju, ali ona neće biti dostupna za svih 300 miliona korisnika. Naprotiv, Zoom planira najbezbednije video pozive da omogući velikim i poslovnim korisnicima, tj. onima koji će za korišćenje ove aplikacije – plaćati.

Osim njih, pristup potpuno kriptovanim video konferencijama mogli bi dobiti aktivisti, politički disidenti i neprofitne organizacije koje se bore za razne ciljeve vezane uz ljudska prava. Plan za uvođenje enkripcije koja bi u potpunosti onemogućila prisluškivanje razgovora je već u izradi, pri čemu se vode povratnim informacijama brojnih stručnjaka za privatnost, ali i tehnološkim, bezbednosim i poslovnim faktorima.

Za uvođenje bezbednije enkripcije Zoom bi se mogao poslužiti tehnologijom starutpa Keybase, kojeg je preuzeo ranije prošlog meseca. Keybase se specijalizovao na područiju digitalne bezbednosti, skladištenja podataka i razmene poruka, a sve sa naglaskom na snažnu end-to-end enkripciju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.