Android ponovo na udaru - malware BlackRock krade lozinke i brojeve kartica


Korisnici Androida već su navikli na to da moraju da budu oprezni prilikom instalacije aplikacija iz nepoznatih izvora. Ili bi barem već trebali da znaju da time rizikuju bezbednost svog pametnog telefona i svih podataka na njemu.

Ali, s vremena na vreme dogodi se da se nepoželjne aplikacije provuku i na službenu prodavnicu aplikacija, Google Play i stvore haos.

Prema poslednjim informacijama, koje je objavila kompanija za cyber bezbednost ThreatFabric, nova vrsta malware cilja upravo korisnike Android-a, odnosno njihove bankovne informacije. Malware BlackRock može ukrasti podatke iz više od 300 aplikacija, među kojima su neke od najpopularnijih poput Facebook-a, Gmail-a ili Tinder-a.

Osim što krade korisničke podatke, BlackRock cilja i krade brojeve kreditnih kartica, ali i podatke za pristup mobilnom i internet bankarstvu.

Baš kao što je to obično slučaj sa malwareom, BlackRock se čini kao potpuno legitimna aplikacija koja od korisnika traži širok spektar ovlašćenja, a kad ih dobije, skriva se od korisnika i kreće u pohod. Može da šalje i prima poruke, a da korisnik toga uopšte nije svestan, pokretati aplikacije, čitati obaveštenja pa čak i otključati zaključani ekran uređaja.

Dodatna opasnost je što isključuje antivirusne i aplikacije za čišćenje uređaja (ako ih korisnik ima).

Iz ThreatFabrica ističu kako nisu primetili ovaj malware među aplikacijama na Google Play-u i upozoravaju korisnike da prilikom odabira i instalacije aplikacija obavezno čitaju komentare i recenzije i paze kakva dopuštenja im odobravaju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.