Apple Watch bi uz dodatak za skeniranje vena postao VR kontroler


Još u avgustu 2018. Apple je Patentnoj kancelariji SAD-a bio predao zahtev za zaštitom tehnologije koja je prošle nedelje i odobrena. Isti opisuje tehnologiju namenjenu ugradnji u pametne satove, dakle Apple Watch, a koja može uz pomoć svetlosti iz samog sata i njegove narukvice, te pripadajućih senzora ili infracrvenih kamera, dubinski snimati vene u zglobu.

Ali, snimanje vena neće se, kao kod nekih već viđenih rešenja, koristiti za autentifikaciju korisnika, već za nešto sasvim drugo – napredno prepoznavanje gesti. Kako opisuje autor patenta, praćenjem položaja određenih vena u zglobu moguće je zaključiti i ponešto o položaju šake i prstiju. Tako se samo praćenjem stanja i promena u ovom malenom delu krvožilnog sistema može interpretirati geste korisnika, odnosno prevesti ih u naredbe pametnom satu.



Zašto bi to moglo biti bitno, pitate se? U patentu se, naime, navodi i primer u kojem bi se ovakva tehnologija mogla koristiti. Apple zamišlja da bi se pokreti šake i prstiju na ovaj način mogli pretvoriti u naredbe unutar raznih aplikacije koje koriste tehnologije virtuelne ili proširene stvarnosti.

Apple Watch bi tako mogao zameniti VR kontrolere, odnosno "prebaciti" šaku korisnika, sa njenim tačnim položajem, u virtualni svet.

Za ove namene neki su se okrenuli fizičkim kontrolerima, drugi pametnim rukavicama sa senzorima, dok Apple misli da je sasvim dovoljno da korisnik za interakciju sa virtuelnim predmetima na ruci nosi tek njihov sat. U kontekstu Apple Glass-a, već neko vreme najavljivanih pametnih AR naočara koje bi Apple kroz koju godinu mogao da plasira na tržište, pretvaranje Apple Watch-a u kontroler i ne zvuči tako nemoguće.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.