Evropske banke pripremaju konkureciju za MasterCard i Visa kartice


Evropske banke iz pet zemalja (Belgija, Francuska, Nemačka, Holandija i Španija) pripremaju sistem plaćanja sa kojim na tržištu žele da konkurišu MasterCard-u i Visi, ali i rešenjima za digitalno plaćanje tehnoloških kompanija poput Google-a i Alipay-a. Cilj je do 2022. pokrenuti pravi evropski sistem plaćanja sa kojim se želi digitalizovati region u kome se i dalje više od polovina plaćanja u maloprodaji obavlja gotovinom, komentarisali su na Reutersu.

Na razvoju rešenja European Payments Initiative (EPI) učestvovaće će 16 banaka, a kako je za medije rekao Thierry Laborde iz francuske banke Paribas, koja je deo projekta, sopstveni sistem plaćanja ojačaće Evropu, koja će postati još nezavisnija, s obzirom na to da se danas koriste rešenja drugih zemalja. Da bi u tome uspeli, evropske banke moraju da deluju kolektivno i udruže resurse. Što se distribucije tiče, cene će se razlikovati od jedne do druge banke, ali infrastruktura će biti panevropska, dodao je Laborde.

EPI će uključivati karticu namenjenu potrošačima i trgovcima, digitalni novčanik te mogućnost P2P plaćanja te se u EU nadaju kako će postati novi standardni način plaćanja za sve vrste transakcija unutar Evrope - u prodavnicama, online, podizanju gotovine itd.

Potreba za takvim jedinstvenim rešenjem za digitalno plaćanje u Evropi postala je još jasnija tokom pandemije i krize uzrokovane novom vrstom koronavirusa. Mnogi su prestali da koriste gotovinu i okrenuli se internet kupovini i beskontaktnim oblicima plaćanja. U budućnosti, tj. već za dve godine, potrošači u Evropskoj uniji napokon bi pri kupovini trebali da mogu da koriste evropski sistem plaćanja i kartice.

Sporazum banaka o EPI-u pozdravili su i iz Evropske komisije. Od ovog "novog i ambicioznog evropskog projekta" koji će pružiti brzo, efikasno i pouzdano rešenje plaćanja trebali bi da imaju koristi svi građani i kompanije u EU, naglasili su u službenoj objavi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.