Garmin je najnovija žrtva napada ransomwareom


Mnogi trkači i rekreativci su ovoga četvrtka iskusili nemogućnost povezivanja sa važnim Garmin-ovim servisima za praćenje fizičke aktivnosti. U pozadini svega bila je kritična situacija u samom Garmin-u, koji je bio primoran privremeno da zatvori sve svoje centre, web stranicu kao i većinu online usluga – a sve kao posledica hakerskog napada ransomwareom.

Napadači su, naime, uspeli u njihove sisteme infiltrirati kriptografski program koji se potom proširio po kompanijskoj mreži. Razmere napada bili su prilično veliki jer je Garmin, na primer, morao ugasiti i telefonske linije, chat i email usluge za podršku korisnicima.

Ono što je naveći broj ljudi verovatno primetio bila je nedostupnost usluge Garmin Connect na koju se sinhroniziraju pametni satovi i putem koje razmenjuju podatke o obavljenim vežbama, otrčanim kilometrima ili odrađenim biciklističkim turama.



Iz Garmin-a su putem društvenih mreža potvrdili nedostupnost svojih servisa i najavili, kako je to uobičajeno u takvim situacijama, da užurbano rade na otklanjanju problema. U trenutku nastana ovog teksta poteškoće u sinhronizaciji na Garmin Connect i dalje nisu otklonjene u potpunosti.

Prema dostupnim podacima napad je prilično uzdrmao celu kompaniju i njihovo poslovanje, pa je za predstojeći vikend radnicima u proizvodnji već najavljeno da će se dva dana u fabrikama "raditi na održavanju", odnosno da normalnog funkcionisanja sistema neće biti.

Napad je navodno izvršen novim, ciljanim i posebno prilagođenim rannsomwareom WastedLocker koji je u stanju zaobići i neke uobičajene zaštite. Tražene otkupnine za otključavanje podataka u slučaju ovakvih napada do sada su bile na razinama od pola miliona pa sve do 10 miliona dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.