Kineski TikTok bi mogli da kupe Amerikanci da izbegnu zabranu aplikacije u SAD-u


Dok u administraciji američkog predsednika Donalda Trumpa intenzivno raspravljaju o zabrani kineske aplikacije TikTok, pod sumnjama da predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD-a, sada se pojavljuje mogućnost da će Amerikanci kupiti aplikaciju kako bi izbegli zabranu.

Američki investitori razmatraju kupovinu video aplikacije od kineske kompanije ByteDance u čijem je vlasništu TikTok. Na ovaj način Amerikanci bi i dalje mogli da koriste jednu od najpopularnijih aplikacija današnjice.

Grupa investitora, uključujući one iz kompanija Sequoia i General Atlantic, razmišlja o kupovini većinskog udela aplikacije, prema pisanju listova The Information i Financial Times. Investitori pregovaraju sa američkim Ministarstvom finansija i drugim regulatorima o tome da li bi kupovina TikTok-a mogla ugasiti američke brige o kineskoj aplikaciji, javlja CNN.

Ipak, iz TikTok-a su odbili da komentarišu moguću prodaju aplikacije američkim investitorima i pozivaju na ranije najave o promenama u korporativnoj strukturi. Kako je Wall Street Journal objavio, takve promene uključuju osnivanje sedišta video aplikacije izvan Kine.

"Veoma smo uvereni u dugoročni uspeh TikTok-a i objavićemo naše planove kada budemo imali šta da objavimo", naveo je portparol TikTok-a.

Ovi izveštaji stižu u vreme kada se TikTok suočava sa pojačanim kontrolama u Washingtonu. Američki sekretar Mike Pompeo najavio je da Trumpova administracija sigurno razmatra zabranu aplikacije, što je otprilike slična priča kao i sa Huawei-jem.

Podsetimo da je TikTok u vlasništvu kineske kompanije ByteDance sa sedištem u Pekingu. Američke diplomate tvrde da bi autori aplikacije mogli da "sarađuju sa obaveštajnim agencijama koje kontroliše Komunistička stranka Kine". Međutim, kreatori TikTok-a pojašnjavaju da deluju odvojeno od ByteDance kompanije i da se njihovi centri sa podacima nalaze potpuno izvan Kine i ne podležu kineskim zakonima. Podatke o američkim korisnicima kompanija navodno skladišti u SAD-u, a bezbednosnu kopiju čuva u Singapuru.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.