Kolektivna tužba protiv Facebook-a u Holandiji


Oko 30.000 ljudi pridružilo se masovnoj tužbi protiv Facebook-a zbog navodnog kršenja holandskog zakona o privatnosti, objavio je Dutch news.

Organizacija za zaštitu potrošača Consumentenbond i udruženje za zaštitu privatnosti podataka DPS kažu da gigant društvenih medija godinama prikuplja privatne podatke korisnika bez njihovog pristanka i stavlja ih na raspolaganje trećim stranama.

Iako Facebook tvrdi da je njegovo korišćenje besplatno, on zapravo korisnicima naplaćuje korišćenje društvene mreže njihovim podacima kao što su pol, starost i mesto prebivališta, te informacijama koje dele s prijateljima, navele su organizacije Consumentenbond i DPS.

"Facebook je u velikom obimu prikupljao podatke o korisnicima. Korisnici nisu znali da su ove informacije, koje su smatrali privatnim, dostupne oglašivačima i proizvođačima aplikacija. Facebook-ova politika privatnosti u vezi s tim je nejasna, nedosledna i nepotrebno komplikovana”, rekla je direktorka Consumentenbond-a Sandra Molenaar.

Oko 30.000 podnosilaca zahteva pridružilo se organizacijama do ponoći u utorak 7. jula nakon javnog poziva Consumentenbond-a.

"Brzina i broj reakcija su bez presedana", rekao je portparol Gerard Spierenburg za emiter NOS. U Holandiji ima oko 10 miliona korisnika Facebook-a.

Facebook je rekao u izjavi za novinsku stranicu NU.nl da pitanja privatnosti shvataju "vrlo ozbiljno" i "učinjeni su svi napori da se poštuju propisi o privatnosti, među kojima su pojašnjenje naše politike i laka dostupnost naših podešavanja privatnosti."

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.