Opasan Android malware se vratio, širi se SMS-om i krade podatke


FakeSpy je otkriven još pre tri godine, ali tada je uglavnom bio prisutan u Južnoj Koreji i Japanu. Ovaj Android malware sad se vraća u još opasnijem izdanju, a napada i Evropu.

Ovo je jedan od najopasnijih tipova malwarea, koji vas može zadesiti. FakeSpy se širi putem lažnog SMS-a obično lokalnih pošti. Tvrdi da pošiljka nije isporučena jer nikoga nije bilo kod kuće i poziva na instalaciju nove poštanske aplikacije.

Ako korisnik nasedne na to i instalira aplikaciju, ona bukvalno može u potpunosti preuzeti kontrolu nad telefonom. Iščitava i šalje SMS-ove, ima pristup kontaktima, internoj i spoljnoj memoriji, ali i aplikacijama poput onih bankovnih.

Za sada je FakeSpy malware uočen u nekim evropskim zemljama kao što su Francuska, Nemačka i Velika Britanija, ali samo je pitanje trenutka, kad će biti prilagođena i ove naše prostore.

Savet je da ne odgovarate i ne klikćete na linkove u SMS poruke iz nepoznatih izvora. Još manje instalirajte aplikacije sa interneta. Držite se uglavnom Play Store-a jer sa njom ste koliko toliko bezbedni. Sve one anti-virus i anti-malware aplikacije, teško da će vam pomoći u ovakvim slučajevima.

Primite li i sami nekakav ovakav SMS, svakako upozorite i druge.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.