Poništena odluka kojom Apple mora Irskoj da plati 13 milijardi evra poreza


Još 2016. godine Evropska komisija je utvrdila da je Apple, zbog dogovora sa Irskom, uspeo godinama izbegavati plaćanje poreza u Evropskoj uniji u punom iznosu. Raznim poreznim šemama prebacivali su dobit u svoju irsku filijalu i tamo plaćali porez po značajno nižim stopama, što je Komisija okarakterizovala kao ilegalnu državnu pomoć. Računica je pokazala kako je Apple dužan Irskoj platiti 13 milijardi evra zaostalih poreza, čemu su se, zanimljivo, protivile i irske vlasti.

U međuvremenu je Apple u ratama prebacio navedeni iznos na založni (escrow) račun, ali i pokrenuo proces pred Sudom Evropske unije. Ovaj Sud je juče doneo svoju presudu – u kojoj je stao na stranu Apple-a. Svojom odlukom sudije su poništili odluke Evropske komisije o ilegalnoj državnoj pomoći. Argumenti EK nisu prihvaćeni, njihova argumentacija je proglašena nedovoljnom, a Sudu nisu podneli niti dovoljno dokaza o tome da je smanjenje porezne stope bilo diskrecijska odluka irskih poreskih vlasti.

Na ovu presudu mogu se podneti žalbe. Iz Apple-a su putem portparola zahvalili Sudu na uvažavanju činjenica, te izrazili zadovoljstvo ovakvom presudom. Naveli su i kako ovde nije reč o tome koliko se poreza plaća, već gde se on plaća – a to je trajni problem multinacionalnih kompanija na čijem rešavanju su i sami angažovani, te zazivaju globalne promene u politikama oporezivanja.

Ostane li na ovome, Apple bi mogao natrag na račun dobiti 13 milijardi eura, a Evropska komisija snažan udarac u borbi protiv izbegavanja plaćanja poreza.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.