Putem App Store-a i Play Store-a u 2020. godini do sada potrošeno preko 50 milijardi dolara


Čini se kako su aktuelna kriza sa koronavirusom i karantin uticala na tržište mobilnih aplikacija koje ove godine beleži rekordne prihode.

Prema istraživanju kompanije Sensor Tower u prvoj polovini godine zabeležen je rast kako preuzimanja tako i vremena provedenog u različitim mobilnim aplikacijama.

Korisnici su u prvoj polovini godine imali potrošnju od oko 50,1 milijarde dolara putem prodavnica aplikacijama Google Play i App Store, što je rast od 23,4% u odnosu na potrošnju u prvoj polovini 2019. godini koja je iznosila 40,6 milijardi dolara.



Što se tiče Apple-ovog App Store-a u prvoj polovini 2020. godine zabeležena je potrošnja od 32,8 milijardi dolara u clom svetu što se odnosi na potrošnju unutar aplikacija, na pretplate na aplikacije i kupovinu premium aplikacija. To je pak rast od 24,7% u odnosu na prvu polovinu prošle godine kada je potrošnja u istu svrhu iznosila 26,3 milijarde dolara.

App Store u prvoj polovini ove godine beleži gotovo dvostruko veću potrošnju u odnosu na Google-ov Play Store koji je zabeležio potrošnju od strane korisnika koja iznosi 17,3 milijarde dolara. U prvoj polovini 2019. godine korisnici su putem Play Store-a imali potrošnju od 14,3 milijarde dolara.



Po uzoru na ranije izveštaje, Sensor Tower je objavio i poređenje aplikacija sa najvećom zaradom. Čelno mesto po ukupnim prihodima ako se gledaju obe prodavnice zauzima Tinder sa zaradom od 433 milion dolara. Na drugom mestu nalazi se YouTube sa zaradom od 431 milion dolara. Na trećem mestu nalazi se u poslednje vreme vrlo popularni TikTok sa prihodima od 421 miliona dolara.

Što se tiče zarade aplikacija na pojedinačnim prodavnicama aplikacija, u App Store-u je vodeći YouTube, na drugom je mestu TikTok, a na trećem Tinder. U Play Store-u vodeća je Google One aplikacija, na drugom je Tinder, a na trećem mestu Disney+ aplikacija.



Navode se i neki uopšteni vezani za aplikacije i igre. U prvoj polovini godine zabeleženo je 71,5 milijardi prvih instalacija aplikacija što je rast od 26,1% na godišnjem nivou. Najčešće preuzimanja, njih 626 miliona, zabeležila je aplikacija TikTok. Ukupna zarada od igara na Play Storeu i App Store-u bila je 36,6 milijardi dolara. Zabeleženo je 28,5 miljardi prvih instalacija igara što je rast od 42,5% na godišnjem nivou.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.