SAD bi mogle da zabrane TikTok


Krajem prošlog meseca, 29. juna, Indija je donijela odluku o zabrani ukupno 59 kineskih mobilnih aplikacija na svom tržištu. Taj je potez bio motivisan pre svega zaoštravanjem političkih odnosa među tim zemljama i sukobima njihovih vojnika, a kao kolateralna žrtva se među zabranjenim aplikacijama našao i globalno popularni TikTok. Indijske su vlasti pojasnile kako je TikTok, zajedno sa ostalim zabranjenim aplikacijama, predstavljao "pretnju suverenitetu i integritetu Indije, obrani zemlje, bezbednosti i javnom redu i miru".

Od tada je TikTok izgubio jedno od svojih najvećih tržišta, na kojem je od oglasa ove godine trebao prihodovati oko milijardu dolara. Ali, problemima za kinesku društvenu mrežu tu nije kraj. Američki državni sekretar Mike Pompeo prekjuče je u intervjuu za Fox News izjavio kako i SAD vrlo ozbiljno uzimaju "bezbednosne pretnje" koje im predstavlja kineski TikTok. Uporedio je tu situaciju sa onom oko Huawei-ja, u kojoj su vlasti SAD-a procenile da je ova kompanija pretnja nacionalnoj bezbednosti jer pod kontrolom može imati veliki broj infrastrukturno bitnih mrežnih uređaja.

Kad je reč o TikTok-u, Trumpova administracija ističe kako bi bezbednost SAD-a i njegovih građana mogla biti ugrožena zbog načina korišćenja privatnih podataka. Kineski zakoni, naime, aplikacije poput ove obvezuju na saradnju sa obaveštajnim agencijama i vlastima, što je samo drugi izraz za mogućnost praćenja podataka o državljanima drugih zemalja.

Eventualna zabrana TikTok-a koju Pompeo ne isključuje samo bi dodatno zaoštrila trgovinski rat SAD-a i Kine. TikTok je prošloga meseca zabranjen za korišćenje, na primer, u američkoj mornarici. Kao razlog zabrane i tu je istaknuta privatnost podataka, iako TikTok tvrdi da svoje podatke ne skladišti na servere u Kini.

Zabrinutost za privatne podatke javno je iskazana i u Australiji, gde TikTok ima oko 1,6 miliona korisnika. U tamošnjem parlamentu takođe su se pojavili pozivi da se aplikacija zabrani jer "predstavlja samo alat za prikupljanje podataka skriven u društvenu mrežu".

TikTok je, pak, svojevoljno odlučio da ugasi svoje usluge u Hong Kongu. Razlog za to je novi kineski zakon o nacionalnoj bezbednosti koji se odnosi i na ovau teritoriju, inače delimično nezavisnu od Kine. Pekinški startup ByteDance, koji stoji iza TikTok-a, svoju odluku nije detaljno obrazložio, ali se pretpostavlja da im je neprihvatljivo poštovati zahteve kineskih cenzora za kontrolom sadržaja i dostavom podataka o korisnicima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.