Samsung veruje kako će 6G tehnologija biti spremna oko 2028. godine


Iako ni 5G mobilne mreže još nisu službeno postale mainstream, Samsung već polako analizira i radi procene o sledećoj generaciji mobilnih mreža.

U dokumentu koji su u Samsung-u objavili u utorak očekuje se kako će 6G tehnologija biti komercijalizovana najranije 2028. godine, a u mainstream segment tržišta bi trebala da uđe oko 2030. godine.

ITU-R kao sektor Međunarodne telekomunikacione unije (International Telecommunication Union - ITU) Ujedinjenih naroda trebao bi započeti sa radom na 6G standardu mobilnih mreža već sledeće godine.

Vidljiv je trend gde se smanjuje vreme definisanja i razvoja standarda za svaku sledeću generaciju mobilnih mreža, za 3G standard bilo je potrebno petnaest godina, za 5G standard je bilo potrebno osam godina, a sa dolaskom 6G mreža bi se broj godina trebao još spustiti.

Čelnik Samsung-ovog Istraživačkog centra za naprednu komunikaciju u sklopu Samsung Research-a, Sunghyun Choi, navodi kako uprkos činjenici da je komercijalna upotreba 5G mreža tek u početnoj fazi svakako nije prerano za započeti sa pripremana za istraživanje 6G mreža (što će u Samsung-u započeti već ove godine).

Biće potrebna vršna brzina podataka od 1000 Gb/s (50 puta više od 5G mreža), latencija koja je manja od 100 mikrosekundi (jedna desetina one sa 5G mreža).

Zahtevi za 6G mreže što se tiče performansi i arhitekturalnih funkcija uključuju optimizaciju dizajna mreža kako bi se prevladala ograničenost mogućnosti mobilnih uređaja što se tiče obrade podataka, zatim fleksibilnu integraciju novih mrežnih entiteta kao i upotreba veštačke inteligencije od samog početka razvoja nove tehnologije.

Veštačka inteligencija bi trebala da pomogne kod problema vezanih za privatnost i bezbednost kod upotrebe buduće mreže i razmene podataka.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.