TikTok bi mogao da bude zabranjen u SAD-u za nekoliko nedelja


Prema informacijama iz Bele kuće, Sjedinjene Američke Države mogle bi da zabrane popularnu kinesku aplikaciju TikTok kroz nekoliko sedmica, o čemu kruže glasine već nekoliko dana.

Prošle nedelje državni američki sekretar Mike Pompeo rekao je da administracija predsednika Donalda Trumpa sigurno razmatra zabranu TikTok-a koji, kako smatraju američke vlasti, predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD-a. Ovo je otprilike slična priča kao i sa Huawei-jem.

Popularna video aplikacija je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance sa sedištem u Pekingu. Američke diplomate tvrde da bi autori aplikacije mogli "sarađivati sa obaveštajnim agencijama koje kontroliše Komunistička stranka Kine". Međutim, kreatori TikTok-a pojašnjavaju da deluju odvojeno od ByteDance kompanije i da se njihovi centri sa podacima nalaze potpuno izvan Kine i ne podležu kineskim zakonima. Podatke o američkim korisnicima kompanija navodno skladišti u SAD-u, a bezbednosnu kopiju čuva u Singapuru.

Trumpov šef Mark Meadows sada je potvrdio za Verge da bi do zabrane TikTok-a u SAD-u moglo doći za nekoliko nedelja.

"Postoje brojni službenici administracije koji vide pretnju po nacionalnu bezbednost koja se odnosi na TikTok, We Chat i druge slične aplikacije koje imaju potencijal narušavanja privatnosti, posebno kada strani protivnici prikupljalju informacije o stranim državljanima. Nemamo određen tačan rok kada ćemo zabraniti TikTok, ali mislim da će to biti za nekoliko nedelja, pre nego za nekoliko meseci", rekao je Meadows.

Iz TikTok-a odbacuju sve optužbe govoreći da su pitanja o nacionalnoj bezbednosti "neosnovana".

"TikTok vodi američki izvršni direktor, sa stotinama zaposlenih i lidera u oblasti bezbednosti i javne politike ovje u SAD-u. Nemamo većeg prioriteta od promocije bezbedne i pouzdane aplikacija za naše korisnike. Kineskoj vladi nikada nismo dostavili korisničke podatke, niti bismo to uradili ako bi nas pitali", saopšteno je iz TikTok-a.

Međutim, mnogi američki zakonodavci i dalje ukazuju na kineski zakon o nacionalnim obaveštajnim podacima koji primorava internetske kompanije da daju podatke kineskim vladarima kada oni to zatraže.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.