Američke vlasti pomrsile račune teroristima i ''ukrale'' im 2 miliona dolara u kriptovalutama


Kad su kriptovalute zaludile svet, mnogi su upozoravali da bi ih za finansiranje svojih operacija mogli prihvatiti i teroristi. I upravo se to dogodilo. Tri velike terorističke organizacije - Hamasovo vojno krilo "brigade Al-Qassama", Al Qaida i Islamska država (IS) - odlučile su da organizuju donatorsku akciju i prikupe nešto novca za svoje akcije.

Pomoću društvenih mreža i službenih internetskih stranica, od svojih su istomišljenika tražili donacije u obliku bitcoina. Ali, dobro zamišljenu ideju otkrili su američke vlasti i krenule u akciju.

Kako su saopštili iz američkog Ministarstva pravosuđa, vlasti su uspele da preuzmu kontrolu nad jednom od stranica i preusmeriti uplate umesto u virtuelni novčanik Hamasa, u svoj virtuelni novčanik.

S druge strane, pripadnici Al Qaide tražili su donacije za kupovinu novog oružija i to putem aplikacije za dopisivanje Telegram, dok su pripadnici IS-a koristili svoju internet stranicu i Facebook kako bi prodavali lažnu zaštitnu opremu za COVID-19 i tako prikupili sredstva.

Ništa nije bilo skriveno. Teroristi su mislili da su zaštićeni jer aplikacije koriste enkripciju, rekao je Reutersu jedan od američkih agenata.

Epilog cele akcije su zaplenjene stotine naloga za kriptovalute, četiri internet stranice, isto toliko Facebook profila i ukupno 2 miliona dolara u kriptovalutama.

Kako su se pohvalili u Ministarstvu pravosuđa, to je najveća zaplena kriptovaluta povezana sa terorizmom. U akciju su bili, uz Ministarstvo, uključeni i agenti FBI-a, Državne bezbednosti i IRS-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.