Apple traži da aplikacija Prepear promeni logo jer je presličan njihovom


Malena američka kompanija Super Healthy Kids pokrenula je pre pet godina aplikaciju Prepear koja služi za razmenu recepata. U svom nazivu koriste se igrom engleskih reči "prepare" (pripremiti npr. jelo) te "pear" (kruška), a za logotip su uzeli piktogram kruške sa jednim listom. Ovo poslednje nije dobro selo izvesnoj kompaniji čiji je znak – jabuka sa jednim listom. Sasvim slučajno reč je o najbogatijoj kompaniji na svetu koja je vlasnik i najvrednijeg svetskog brenda, i tu maleni igrač dolazi u probleme.

Apple je, naime, pokrenuo službenu sudsku žalbu protiv Prepeara u kojoj na čak 352 stranice pojašnjavaju snagu, vrednost i prepoznatljivost svoje marke, a koju maleni startup sa znakom kruške očito prilično snažno pogađa.

Njihova argumentacija se svodi na to da je minimalistički znak kruške sa jednim listom nagnutim u stranu previše sličan Apple-ovoj prepoznatljivoj jabuci. Samim time, kažu Apple-ovi advokati, Prepear-ov znak mogao bi kupce da dovede u zabludu. Oni koji bi, recimo to tako, "pomešali kruške i jabuke", mogli bi pomisliti da je Apple nekako povezan sa ovom aplikacijom za recepte, a to se nikako ne bi trebalo dogoditi.

Apple, naime, ima nekoliko sopstvenih aplikacija koje se bave zdravljem, ishranom i uopšteno zdravstvenom dobrobiti, logično je da bi mogao da deluje i na područiju digitalnih recepata, a korisnici bi, videvši krušku, mogli pomisliti da je ovdje reč o njihovoj aplikaciji. Iz tog razloga Apple traži da se Prepear-u ne odobri registrovanje zaštićenog znaka marke sa logotipom kruške, koja navodno previše liči njihovoj jabuci.

Vlasnici Prepeara na Instagram-u su objavili kako je ovo veliki udarac na njihov mali biznis, smatraju da Apple iskorišćava svoju poziciju moći, te su pokrenuli i peticiju u kojoj traže podršku za svoju stvar – zaustavljanje bizarnog i preskupog pravnog procesa koji sebi ne mogu da priušte. Istovremeno žele da pošalju i poruku tehnološkim i drugim poslovnim gigantima da napadi (odnosno kako su rekli, bullying) prema malim kompanijama ima svoje posledice.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.