Fortnite izbačen sa App Store-a i Google Play-a - pokrenute tužbe


Ove nedelje kulminirao je spor Apple-a i Google-a sa izdavačima mobilnih igara. Naime, prilikom svake kupovine mobilne aplikacije ili dodatnih sadržaja unutar iste, ove kompanije izdavačima naplaćuju proviziju od nemalih 30%, što mnogima nije po volji. Kao najistaknutiji protivnik ove prakse sada je iskočio Epic Games, vlasnik popularnog Fortnite-a.

Oni su objavili kako će svojim igračima omogućiti trajni popust od 20% na in-app kupovine. Ali, igrači koji Fortnite igraju na mobilnim uređajima do popusta bi mogli samo ako usluge plate direktno njima, umesto putem App Store-a ili Google Play-a. Ovakva praksa, pak, krši pravila navedene dve prodavnice mobilnih aplikacija, pa je Fortnite po kratkom postupku – izbačen sa obe.

Odmah potom Epic Games je pokrenuo tužbe protiv Apple-a i Google-a, navodeći da ove kompanije iskorišćavaju svoj monopolistički položaj i iskorišćavaju developere, ne dajući im slobodu izbora kad je reč o načinima plaćanja. Da je bila reč o smišljenoj strategiji, pokazuje i činjenica daj je Epic gotovo istovremeno sa izbacivanjem sa App Store-a u javnost pustio i "promotivni spot", parodiju na legendarnu Apple-ovu reklamu za prvi Mac, u kojoj se obrušava na Apple.



Drugim rečima, namerno su izazvali izbacivanje sa App Store-a kako bi ukazali na (po njima) nepoštene prakse Apple-a i Google-a, a u fioci su već imali spremne tužbe i marketinšku kampanju.

U svojoj argumentaciji Epic Games navodi kako Apple i Google ne tretiraju sve vlasnike aplikacija jednako. Neki, na primer Amazon, Grubhub, McDonald's i slični, smeju da primaju uplate i mimo službenih prodavnica aplikacija, dok njima i vlasnicima drugih mobilnih igara to nije dopušteno.

Apple i Google brane se stavom da svima omogućavaju jednake uslove, i da developerima daju brojne alate od kojih ovi imaju ogromne koristi, kao i pristup velikom broju korisnika. Epic Games prvi je izdavač koji se usudio ovako suprotstaviti tehnološkim divovima, a to može da si priušti jer ne zavisi primarno o njima. Osim preko telefona, Fortnite se igra i na računarima i konzolama, pa Epic neće propasti ako im igra neko vreme ne bude dostupna za preuzimanje na Android i iOS uređaje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.