Garmin je navodno hakerima platio milionsku otkupninu za kriptovane podatke


Pre desetak dana Garmin je bio žrtva prilično ozbiljnog bezbednosnog incidenta, kada su hakeri uspeli da provale u njihove sisteme i tamo pokrenu ucenjivački malware. Tada se saznalo kako je reč bila o ransomwareu WastedLocker, koji je moguće prilagoditi i koji je u stanju da zaobiđe i neke uobičajene zaštite od ove vrste napada.

Nakon nekoliko se dana pojavila i informacija o otkupnini od 10 miliona dolara koje su napadači tražili za dekripcioni ključ. Nakon napada, koji se dogodio 23. jula, Garmin danima nije uspevao da oporavi svoje sisreme, a potom je 27. jula primećeno da se delovi sistema polako vraćaju u funkciju.

Portal Bleeping Computer, koji je prvi saznao da o kojem je malwareu reč i doneo informaciju o višemilionskoj traženoj otkupnini, sada je saznao i da je Garmin na kraju dobio ključ za dekripciju svojih podataka. Iz kompanije poznate po svojim sportskim satovima i GPS navigacionim sistemima službenih informacija nema, ali vrlo je izgledno kako su za taj ključ ipak hakerima platili traženi iznos, ili barem njegov deo – na drugi način bilo bi gotovo nemoguće doći do istoga.

Skripta za dekriptovanje koje su se domogli u Bleeping Computeru pokazuje da je radila već 25. jula, što bi značilo da je Garmin samo dan ili dva nakon napada postigao dogovor o otkupnini. Informaciju o plaćenoj otkupnini u visini od nekoliko miliona dolara potvrdili su i drugi nezavisni izvori.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.