I Canon žrtva velikog ransomware napada


Nakon što se stišala buka oko Garmin-a, i nakon što je ova kompanija navodno platila nekoliko miliona dolara hakerima da im daju dekripcioni ključ za ogromnu količinu internih podataka, nova žrtva ransomwarea je još jedan velika tehnološka kompanija – Canon. Napad se dogodio krajem prošlog meseca, ali se za njega saznalo tek sada.

Nepoznati su napadači ransomwareom Maze navodno prodrli u Canon-ove interne sisteme i onesposobili im e-mailove, web stranice i alate za internu komunikaciju. Ono što su krajnji korisnici prvo primetili je bila nedostupnost servisa za skladištenje podataka u oblaku image.canon, na kojem je Canon davao 10 GB prostora za besplatno skladištenje. Iz kompanije je potom saopšteno kako su neki korisnici izgubili određenu količinu podataka iz ovog oblaka, ali kompanija radi na tome da se sve izgubljeno i vrati.

Ali, portal Bleeping Computer, koji je saznao detalje o napadu na Garmin, sada je preneo i kako je Canon u SAD-u bio žrtva ransomware napada, koji je na kraju uzrokovao i ove probleme sa cloudom. Deo Canon-ovih web stranica takođe je nedostupan, a spominje se i da su hakeri ukrali oko 10 terabajta internih podataka za koje sada traže otkupninu. U suprotnom, prete da će ukradene podatke učiniti javno dostupnima, što bi moglo značajno naštetiti Canon-u.

Iz kompanije za sada poručuju samo kako istražuju slučaj, a njihova web stranica za američko tržište javlja da je "u fazi održavanja".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.