I osnivač WordPress-a napada Apple zbog politike naplate na App Store-u


Matt Mullenweg jedan je od developera koji su pokrenuli open source platformu za izradu web stranica WordPress, jedan je od onih koji su ovih dana podigli glas protiv politike Apple-a i njegove 30%-tne provizije za sve što se kupovine preko iOS aplikacija. Mullenweg je reagovao jer je Apple njihovoj inače potpuno besplatnoj aplikaciji ukinuo mogućnost ažuriranja i nadogradnje – sve dok ista ne uključi in-app prodaju, pokrene naplatu za dodatne usluge i, naravno, osigura da Apple dobije svojih 30% od toga.

Ova aplikacija nudi mogućnost korisnicima da besplatno izrade svoju web stranicu, ali ne na svom domenu ili unutar komercijalnog paketa dostupnoga preko WordPress.com – već na besplatnoj domenom i bez ikakve naplate. Celo rešenje je u skladu sa open source GPL licencama i naplata takvog sadržaja nema smisla, argumentuju iz WordPress-a, ali Apple insistira da se u aplikaciju ugradi mogućnost kupovine domena i komercijalnih paketa usluga.

Cela ova priča pokrenuta je, podsetimo, kada je Epic Games želeo da direktno svojim igračima prodaje dodatne skinove za igru Fortnite, i zaobiđe naknade App Store-a i Google Play-a. Posledično im je igra izbačena iz ovih prodavnica.

Epic je sebi mogao da dozvoli da bude izbačen sa Apple-ove i Google-ove prodavnice aplikacija, pa je najavio "rat" Apple-u. Podršku su dobili od mnogih, na primer Facebook-a, kojima se ne dopada da Apple uzima 30% od svih pretplata i kupovina, a ne prave izuzetke niti u posebnim situacijama.

WordPress, ni izbliza finansijski moćan igrač poput Epic-a, popustio je i najavio da će u narednih mesec dana ažurirati svoju aplikaciju prema Apple-ovim uputstvima. Tek tada će im najvrednija kompanija na svetu dozvoliti da putem App Store-a svojim korisnicima ponude nadogradnju na novu verziju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.