I stariji Huawei telefoni bi mogli da ostanu bez podrške za Google aplikacije i ažuriranja


U četvrtak je istekla privremena dozvola koja je omogućavala ažuriranja i bezbednosne zakrpe za Huawei uređaje proizvedene pre 16. maja 2019. Ako se ne obnovi, i stariji Huawei telefoni su u opasnosti da ostanu bez budućih ažuriranja Google aplikacija i bezbednosnih zakrpa.

Više od godinu dana je prošlo otkako je Huawei dospeo na listu zabranjenih kineskih kompanija, sa kojima američke, uključujući Google ne smeju da sarađuju. Razlozi su dobro poznati, i bez političkog rešenja na relaciji SAD – Kina, limbu u kojem se Huawei nalazi, kraj se ne nazire.

Situaciju sada dodatno komplikuje istek takozvane privremene generalne licence (TGL) prošlog četvrtka. Nju su američke vlasti dodelile kako bi zaštitile vlastite telekom operatere u ruralnim sredinama. Tamo naime, najveći deo mrežne infrastrukture počiva na Huawei mrežnoj opremi bez koje bi dobar deo Amerike ostao bez veze sa spoljnim svetom.

Procena je da bi zamena te Huawei 3G i 4G mrežne opreme koštala oko 2 milijarde dolara, a bez mogućnosti ažuriranja i podrške od Huawei-a to im se i sprema.

TGL licenca je indirektno omogućavala ažuriranja Android-a, Google aplikacija i bezbednosne zakrpe za Huawei telefone proizvedene od pre 16. maja 2019. Ako se ne produži ta privremena dozvola, i stariji Huawei telefoni bi poput prošlogodišnjeg P30 Pro flagshipa i ekipa, mogli bi da ostanu bez budućih bezbednosnih zakrpa i Android nadogradnji, a Google aplikacije, korisnici bi ubuduće morali da ručno instaliraju preuzimanjem apk paketa.

Hoće li američka administracija produžiti tu spornu privremenu licencu, za sada nije ni potvrđeno ni opovrgnuto što stavlja sve korisnike i starijih Huawei telefona u stanje neizvesnosti.

Za očekivati je ipak da će do produženja privremene generalne licence ipak doći iz istog razloga iz kojeg je dodeljena u startu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.