Kako je Apple sa američkom vladom radio na špijunskom iPod-u


Prema pisanju na ArsTehnici u saradnji sa američkom vladom, odnosno inženjerima Bechtela Nevada koji su tada radili za US Department of Energy, Apple je u visoko tajnoj operaciji napravio posebnu verziju špijunskog iPod-a koja je po svemu spolja izgledala kao obični iPod, ali je snimala i skladištila sve zvukove iz okoline na skrivenu particiju na disku odakle su se kasnije mogle skinuti i analizirati.

Prema Davidu Shayeru, tadašnjem Apple-ovom inženjeru koji je u kompaniju došao da radi 2001. na iPod-u, projekt špijunskog iPod-a je započet 2005. na zahtev njemu indirektno nadređenoga ("boss of my boss" – šef moga šefa) koji mu je rekao da dvojici inženjera koji Bechtela Nevada koji rade za US Department of Energy pomogne da naprave "specijalni iPod".

Zadatak je uključivao davanje izvornog koda operativnog sistema uređaja ovoj dvojici i pomaganje da naprave sopstvenu, prilagođenu verziju, koja je spolja izgledala identično originalu. Pored izmenjenog OS-a uređaja, ova verzija iPod-a je imala i poseban hardver kojeg Shayer nije video, a koji je navodno merio nepoznate podatke koji su se zapisivali na skrivenu particiju diska. Iako ne zna što je bio zadatak tom dodatnom hardveru, Shayer nagađa da se možda radilo o Geigerovom brojaču ili nekom drugom uređaju za merenje radijacije.

Ukupno su, navodno, u čitavom Apple-u samo četiri čoveka znala za ovaj projekat koji konicidira s pojavom crva Stuxneta koji je zarazio iranska postrojenja sa centrifugama za izradu nuklearnog goriva, a na kojemu su zajedno radili izraelske i američke obaveštajne službe.

Iz Apple-a, naravno, nemaju nikakvih komentara na ovo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.