Novi rok za TikTok - 90 dana za prodaju


Novi zaplet u slučaju SAD protiv TikTok-a dogodio se u petak uveče, kada je američki predsednik Donald Trump potpisao novu izvršnu naredbu koja se tiče ove društvene mreže i njenog vlasnika ByteDance-a. U novom dokumentu se ponavlja teza da je ByteDance pretnja nacionalnoj bezbednosti. Dodatno se spominje i ulazak na američko tržište preuzimanjem aplikacije Musical.ly, što je akvizicija koju Trump sada ima nameru da retroaktivno poništi.

Time bi praktično zabranio rad TikTok-u u SAD-u, otprilike kao što je to pokušao učiniti i svojom prvom odredbom, ali ovoga puta ByteDance-u je određen novi rok. Umesto 45 dana, nakon kojih će ovoj kineskoj kompaniji biti zabranjeno da posluje sa američkim subjektima (a što stupa na snagu 20. septembra), sada ByteDance ima eksplicitni rok od 90 dana (koji ističu 12. novembra), da proda TikTok.

S ovom društvenom mrežom moraju se rešiti i svih podataka o američkim korisnicima koje su stekli kroz TikTok i Musical.ly. Nakon ovog datuma TikTok će, ukoliko ne bude prodat, u SAD-u biti zabranjen.

Zanimljivo, novi rok od 90 dana završava devet dana nakon američkih predsedničkih izbora. Sasvim je moguće da Trump nije hteo zabranom da razljuti mnoge mlade birače u SAD-u koji aktivno koriste TikTok, pa je produžio rok nakon kojeg bi ova aplikacija mogla da bude zabranjena.

Za preuzimanje TikTok-a navodno je, kako smo već pisali, zainteresovan Microsoft, a u priču je ušao i Twitter koji takođe razmatra kupovinu. TikTok u SAD-u ima oko 100 miliona korisnika i najveći je hit među društvenim mrežama u poslednje vreme.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.