Objavljeno 20 GB poverljivih Intel-ovih dokumenata


Nakon što su hakeri uspeli da upadnu u Twitter i Nintendo, još se jedan tehnološki velikan našao na popisu hakovanih ovog leta. Naime, na internetu se pojavilo čak 20 GB poverljivih Intel-ovih dokumenata koji se odnose na inženjerske podatke vezane za njihove čipove i procesore.

Podaci su objavljeni na popularnoj platformi za razmenu tajnih poruka Telegram, a iako na prvi pogled ne izgledaju kao važni, zapravo bi mogli predstavljati velik problem za Intel i milione korisnika širom sveta.

Naime, u takvim se podacima skrivaju i podaci o BIOS-u (osnovnom programu za pokretanje računara), što može dovesti do razvoja zlonamernih programa koji bi iskorišćavali bilo kakve slabosti koje se u BIOS-u eventualno skrivaju.

Među najopasnijim podacima koji su objavljeni su alati i firmware za platformu Tiger Lake, koji se mogu iskoristiti za stvaranje zlonamernih programa i pre nego što proizvodi temeljeni na toj platformi ugledaju svetlost dana. Za oko zapinju i driveri za kamere koje je Intel razvio za SpaceX.

Hakeri tvrde da podaci do kojih su došli nisu još nigde objavljeni i da se radi o veoma poverljivim podacima do kojih su došli upadom u Intel-ov sistem u proteklih nekoliko meseci.

Iz Intel-a su samo kratko rekli kako se čini da su podaci ukradeni iz Intel-ovog Resource and Design Centera, koji čuva informacije za kupce, partnere i druge spoljne saradnike koji imaju odobrenje za pristup.

Verujemo da je pojedinac sa pristupom preuzeo dokumente i podelio ih, poručili su iz Intel-a.

Ali zabrinjava što su dokumenti, ako je verovati onima koji su ih objavili, isto jako loše zaštićeni. Većina datoteka imala je lozinku koju je bilo jednostavno pogoditi - intel123.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.