Od leta Android u Evropi će imati opciju izbora pretrage

Nakon odluke evropske komisije za tržišno takmičenje (Director General Competition) Google je ponovno napisao ugovore koje ima sa proizvođačima mobilnih telefona koji u njih instaliraju operativni sistem Android. Naime, na novim mobilnim telefonima i tabletima sa tim operativnim sistemom za Evropski privredni prostor (European Economic Community – EEC) od kraja leta će postojati opcija izbora Internet pretrage. Manje pretrage do sada pored pretraživanja kroz Google nisu imale šansu da postanu pretrage prvog izbora u Android operativnom sistemu.

Ekran za izbor pojaviće se nakon što je Evropska komisija (EK) novčano kaznila Google 4,34 milijardi evra zbog kršenja antitrustovskih pravila EU-a. 18. jula 2018. godine, odnosno zbog dominacije nad Android-om.To je bila najveća kazna Google-u od Evropske komisije za njegov tržišni monopol i ograničavanje konkurencije. Na kraju istrage koja je trajala više od tri godine, EK je zaključila da je Google postupio ilegalno koristeći Android kako bi osigurao da saobraćaj ide na Google pretraživanje umjesto na njegove konkurente. EK je optužila Google za tri nepoštene prakse. Google je, kako se navodi, zahtevao od proizvođača da unapred instaliraju aplikacije Google Search i Chrome ako žele da licenciraju prodavnicu aplikacija Google Play; platili operatore mobilne mreže i proizvođače telefona da isključivo unapred instaliraju Google pretraživanje; i sprečili proizvođače da stvaraju alternativne verzije Android-a bez njegovog odobrenja ako žele unapred da instaliraju bilo koju Google-ovu aplikaciju.

Google-ove akcije, navodi EK, pomogle su joj da učvrsti svoju dominaciju u mobilnoj pretraživačkoj industriji. U Evropi se više od 95 posto svih pretraga putem telefona vrši putem Google-a. Na tržištu su uglavnom Android uređaji, ali Google takođe plaća milijarde Apple-u kao zadatu pretragu u beowseru Safari na iOS-u.

Google Chrome je daleko najdominantnija pretraga u svetu izuzimajući Kinu u kojoj je Google pretraživanje zabranjeno i Rusiju gde je dominatna pretraga Yandex osnovan 1997. godine. U Rusiji je 63% svih pretraga na računarima na Internetu preko Yandex-a. Na mobilnim je uređajima dominirao Chrome sa udelom od 62% svih pretraga. Kako je Google za Rusiju sklopio dogovore s proizvođačima telefona kojim im zabranjuju prihvatanje plaćanja za predinstaliranje drugih pretraživača ako žele da koriste operativni sistem Android u martu 2017. godine Federalna antimonopolska služba (FAS) novčano je kaznila Google sa 4,4 miliona funti, a zatim je postigla nagodbu sa kompanijom koja je rekla da će Android ponuditi ekran izbora za pretraživače.

Korisnici pametnih telefona u Rusiji dobili su izbor pretrage od avgusta 2017. godine. Tada je udeo Google pretraživanja bio 60 posto, samo godinu dana kasnije izjednačio se sa Yandex-om na 50:50 posto, a u martu ove godine Yandex-ov udeo je 56 posto sa tendencijom rasta a Google-ov 42 posto.

Evropa nema kao Rusija alternativu pretraživanju kroz Google tako da se ne očekuje da izbor pretrage na novim pametnim telefonima od leta promeni tržišne udele kako se to dogodilo u Rusiji.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.