Skrivanje celog URL-a u Chrome-u kao novi način borbe protiv prevara


Jedinstvene web adrese, URL-ovi, osnovni su način navigacije po web stranicama ali i glavni pokazatelj ako sa web odredištem nešto nije u redu. Tehnika poznata kao "spoofing" iskorišćava činjenicu da ljudi nisu uvek potpuno pažljivi u čitanju dugačkih URL-ova, pa onima neopreznima hakeri na ovaj način pokušavaju da podvale stranice koje se zovu slično nekima sasvim legitimnima.

Na webu se tako mogu naći razni domeni naziva vrlo sličnih popularnima – recimo, umesto twitter.com moguće je naići na adresu twltter.com ili twittter.com. Mala, jedva vidljiva promena, lako se utopi u dugačkom URL-u, koji započinje sa https://, a nakon imena domena donosi još nekoliko oznaka podstranica.

Takve adrese hakeri koriste kako bi od korisnika ukrali podatke putem phishing napada. Google-ova studija je pokazala da je čak 60% korisnika "palo" na testu kada im se u browseru pojavio na ovaj način zavaravajući URL. Stoga su sada predstavili svoj način borbe protiv te pojave, sadržan u jednoj maloj promeni u browseru.



U adresnoj traci svog browsera Chrome, u nadolazećoj verziji 86, počeće da eksperimentišu sa skraćivanjem web adresa. Tako ćete umesto, recimo, teksta "https://www.itvesti.info/2020/08/skrivanje-celog-url-u-chrome-u-kao-novi.html" u vrhu svog browsera moći da vidite samo adresu "itvesti.info".

To bi trebalo da omogući svakome da lako proveri nalazi li se na legitimnoj stranici ili ne, smatraju u Google-u. Ovakav način prikaza, usput rečeno, već duže vreme je aktivan u Safari-ju. U Chrome-u će se moći uključiti i isključiti prema želji, a prvi će ga dobiti nasumično odabrani korisnici ili oni koji se za to izričito odluče, a Internetom surfuju putem Chromea u Canary ili Dev verzijama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.