Tim Cook službeno postao milijarder


Svetska lestvica milijardera odnedavno ima novog, istaknutog člana. Njegovo ime je Timothy Donald Cook, za prijatelje Tim, i već devet godina obavlja dužnost glavnog izvršnog direktora Apple-a. Tim Cook, naime, poseduje 847.969 deonica Applea, čija vrednost poslednjih dana ponovo raste.

Nakon neočekivano dobrog finansijskog izveštaja za "korona kvartal", Apple-ova deonica je premašila vrednost od 450 dolara, a tržišna kapitalizacija Apple-a bliži se iznosu od 2 biliona dolara (otprilike dve godine nakon što je premašila prvih bilion).

Ovim porastom vrednosti deonice, uzevši u obzir i činjenicu da je samo prošle godine u plati i bonusima zaradio 125 miliona dolara, Tim Cook ušao je u spomenuto društvo svetskih milijardera. Njegova imovina je, gledano u dolarskim iznosima, tek za malo premašila milijardu dolara. Jedan je od retkih na Bloomberg-ovoj listi koji je do ovolike imovine došao samo kroz ulogu direktora, ne i osnivača kompanije.

Danas 59-godišnji Cook već je ranije najavio da planira da svo svoje bogatstvo ostavi u dobrotvorne svrhe, a već je i do sada bio aktivan filantrop kao i privatni investitor u nekoliko startupa i tehnoloških ideja. Nakon što osigura dovoljno novca za školovanje svojih nećaka, sve što ostane obećao je da će donirati.

Usput, najbogatiji čovek na svetu i dalje je Jeff Bezos iz Amazona, s vrednošću imovine od oko 186 milijardi dolara. Slede ga Bill Gates (121 milijarda) i Mark Zuckerberg (99,7 milijardi) – pa su tako top tri svetska bogataša trenutno ljudi iz tehnološkog sektora. Iz ovog sveta u top 10 nalaze se još Steve Ballmer (7. mesto, 75 milijardi USD), Larry Page (8., 71,7 milijardi), Sergey Brin (9., 69,5 milijardi) i na desetom mestu Elon Musk sa 67,2 milijarde dolara imovine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.