Toshiba i službeno više ne proizvodi računare


Toshiba, nekada ne beznačajan igrač na tržištu laptop računara, 2018. godine je, nakon računovodstvenog skandala bila prisiljena da proda neke delove svog poslovanja. Tako je odeljenje za proizvodnju računara bio prodat japanskom Sharpu, ali ne celi. Sharp je bio otkupio 80,1% vlasništva nad ovim odjelom, preimenovao ga u Dynabook i nastavio da proizvodi laptopove pod tom markom.

Toshiba je tada bila zadržala preostalih 19,9% vlasničkog udela, ali i taj ostatak je sada prodat Sharpu, a posao je zaključen prošle nedelje. Dve strane još su 2018. godine dogovorile da će Sharp-u pripasti "call" opcija, odnosno mogućnost da otkupi ostatak kompanije kada to poželi, odnosno kada im uslovi poslovanja to budu dozvolili.

Dynabook je sada, dakle, u 100%-tnom vlasništvu Sharp-a, a Toshiba ovime nakon više od trideset godina i službeno u potpunosti izlazi sa tržišta računara. Inače, ova kompanija je bila prva koja je počela da proizvodi "laptop za široke mase", a njihov T1100 iz 1985. godine bio je prvi laptop kompatibilan sa tadašnjim zlatnim standardom za računara, IBM PC-jem.



T1100 tada je dolazio sa 256 kB radne memorije (uz opciju nadogradnje do 512 kB), LCD ekranom rezolucije 640x200 tačaka, 3,5-inčnim floppy pogonom, Intel-ovim procesorom 80C88 takta 4,77 MHz (sa mogućnošću ubrzanja na 7,16 MHz), a težio je 4,1 kilogram. Prodajna cena u to vreme mu je bila nemalih 1.899 dolara, što je ekvivalent današnjoj ceni od preko 4.500 dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.