Trump će zabraniti TikTok, odredba stupa na snagu za 45 dana


Kao što je nedavno bio najavio, Donald Trump potpisao je ovoga petka, rano ujutro po našem vremenu, izvršnu naredbu kojom se praktučno u SAD-u zabranjuje korišćenje mobilne aplikacije TikTok. Kako predsednik SAD-a nema ovlašćenja da zabrani neku aplikaciju, to je učinio tako što je stavio njenog vlasnika, kompaniju ByteDance, na "crnu listu" onih sa kojima američki subjekti ne smeju da posluju. Slično je, podsetimo, učinio i Huawei-ju.

U izvršnoj naredbi kao obrazloženje odluke stoji da TikTok predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti jer prikuplja velike količine podataka o američkim korisnicima, koji potom imaju mogućnost da završe u rukama kineske vladajuće Komunističke partije. Dodatno, u odluci stoji da TikTok cenzuriše slobodu govora, kao i da na domaćem tržištu služi za širenje dezinformacija.

Odluka o zabrani poslovanja sa ByteDance-om za američke će osobe i poslovne subjekte stupiti na snagu za 45 dana. Ako se ne dogodi u međuvremenu da Microsoft ili neko drugi preuzme američki deo poslovanja TikTok-a, poslovanje bi ByteDance-u u SAD-u moglo da bude značajno otežano ako ne i nemoguće, pa je i korišćenje same aplikacije pod znakom pitanja.

Osim TikTok-ovog ByteDance-a, Trump je drugom izvršnom naredbom doneo slične odredbe koje se tiču kompanije Tencent, odnosno njihove mobilne aplikacije za instant poruke, plaćanja i društvene mreže, WeChat. Ova aplikacija je vrlo popularna u Kini, u svetu ima preko milijardu korisnika, a Trumpova administracija takođe ih optužuje za prikupljanje podataka i pretnju nacionalnoj bezbednosti. Zabrana poslovanja sa Tencentom za američke subjekte takođe stupa na snagu za 45 dana.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.