TSMC spreman na isporuku 5nm čipova, a oni od 3nm stižu 2022. godine


Kompanija TSMC nastavlja sa napretkom što se tiče tehnologije proizvodnje čipova. Na godišnjem Technology Symposiumu predstavili su svoje planove za blisku budućnost.

TSMC već proizvodi čipove u 5-nanometarskom procesu (tehnologija nosi kodno ime N5), a glavni klijent što se tiče čipova proizvedenih u toj tehnologiji bi trebao biti Apple (za iPhone 12 seriju uređaja).

Na spomenutom simpozijumu bilo je reči i o 3-nanometarskom proizvodnom procesu sa kodnim imenom N3, koji će se temeljiti na drugačijoj arhitekturi u odnosu na Samsung-ove planirane čipove (umesto GAA strukture koju koristi Samsung bit će uporabljen FinFET).

Masovna proizvodnja N3 čipova mogla bi započeti negde u drugoj polovini 2022. godine, a prve pametne telefone sa čipovima temeljenim na toj tehnologiji treba očekivati krajem te godine.

U međuvremenu očekuje se i poboljšana 5-nanometarska tehnologija proizvodnje čipova (kodno ime N5P) koja će ponuditi čipove koji su 5% brži i 10% efikasniji, a početak njihove masovne proizvodnje zakazan je za sledeću godinu. Zatim sledi međukorak u obliku 4-nanometarske tehnologije (N4) koja će biti spremna početkom 2022. godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.