[VIDEO] Google-ov AI stvara 3D modele iz fotografija


Naučnici iz Google Research-a i Google Brain deep learning AI tima objavili su novu studiju u kojoj prikazuju unapređeni sistem pod nazivom NeRF (Neural Radiance Fields for Unconstrained Photo Collections). Sistem uzima fotografije nekog objekta sa interneta poput popularnih turističkih lokacija, građevina i spomenika, koje pomoću algoritma dubokog učenja potom pretvara u dinamične kompleksne strukture.

To znači da će iz različitih fotografija objekta koje nisu specijalno snimljene za tu svrhu, izraditi detaljni 3D model koji se može okretati i gledati iz različitih uglova, poput modela snimljenih dubinskim kamerama i obrađenih u specijalnom softveru poput Blendera, kao što možete videti u ovom videu.



Slike koje AI koristi za izradu 3D modela mogu da budu snimane iz različitih uglova, zaklonjene drugim objektima ili ljudima, koje će algoritam prepoznati i ukloniti iz scene za kreiranje finalne 3D slike.

Korišćenje različitih slika sa različitih web stranica, snimljenih iz različitih perspektiva za izradu 3D modela, otvara mogućnost izrade 3D objekata svih poznatih građevina i drugih objekata koji se potom mogu ubacivati u različite vrste medija, uključujući VR i AR softver, filmove i igre, bez potrebe za skupim i složenim tehnikama snimanja i renderiranja.

PDF sa čitavom studijom možete pronaći ovde, a neke modele na GitHub stranici projekta na ovom linku.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.