Zašto Amerikanci masovno dobijaju ''misteriozne'' semenke iz Kine koje nisu naručili?


Svi verovatno dobro znate proceduru: naručite nešto iz Kine, pričekate koju nedelju, poštar vam ostavi paket u sandučiću (ili obaveštenje o istome), paket otvorite, i u njemu gotovo uvek nađete ono što ste naručili. Ali, šta kada vam stigne paket koji niste naručili, a on sadrži nešto o čemu ne znate ništa, na primer neidentifikovane biljne semenke? Upravo ova situacija dogodila se proteklih dana brojim Amerikancima u svih 50 saveznih država.

Njima je na kućnu adresu stigao paket semenki iz Kine o kojem nisu znali ništa. Da bi ih još više zbunili, paketi su bili označeni kao da sadrže nakit. Zbunjeni primaoci paketa prijavili su slučajeve lokalnim vlastima i saveznom Ministarstvu poljoprivrede, a iz ove je institucije izdata i preporuka – dobijete li semenke koje niste naručili, nemojte ih nipošto pokušati posejati i uzgajiti nešto iz njih.

Slični slučajevi pristizanja nenaručenih paketa iz Kine prijavljeni su i u Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu.
Ali, šta su te semenke, ko ih šalje i zašto? Ova misterija brinula je Amerikance neko vreme, dok nije pokrenuta istraga i dok se nije, barem delimično, otkrilo o čemu se radi. Kao prvo, analiza je pokazala da je reč o inače bezopasnim semenkama raznih biljaka i začina.

Spominju se, među ostalim, semenke gorušice, mente, kadulje, ruzmarina, lavande, hibiskusa i sličnih začinskih biljaka. Ali budući da je reč o nelicenciranom i nekontrolisanom uvozu sa drugog kontinenta nije ih poželjno uzgajati jer sa sobom mogu nositi razne patogene i ugroziti slične domaće kulture.

Mnogi su se pitali - zašto su paketi uopšte postani? Za sada je najverovatnija teorija istražitelja kako je reč o prevari širokih razmera, u kojoj se u prvom koraku jeftini paketi šalju velikom broju "kupaca". Kasnije pišiljalac podatke o primaocima iskorišćava kako bi u njihovo ime postavljao lažne pozitivne recenzije na platformama za trgovinu, i tako si podizao kredibilitet. Za povećanje rejtinga prodavaca dobro posluži i veliki broj “prodatih” pošiljaka, pa su domišljati prevaranti iz Kine to očito pokušali da iskoriste – i na kraju prilično zbunili brojne primaoce takvih paketa.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.