Zbog hakovanja Twitter-a uhapšen 17-godišnjak


Ovoga petka na Floridi u mestu Tampa uhapšen je 17-godišnji Graham Ivan Clark, internet nadimka Kirk, za kojeg policija osnovano sumnja da je pristupao računarima i internim sistemima Twitter-a bez ovlašćenja. Drugim rečima, on je bio mozak operacije kojom su, socijalnim inženjeringom i ciljanim telefonskim i e-mail phishingom, kompromitovani zaposleni Twitter-a da bi se preko njihovih računa pristupilo alatima za administraciju.

To je rezultovalo pokušajem hakovanja 130 korisnika Twitter-a, odreda poznatih i slavnih osoba sa milionima pratilaca. S 45 računa poslate su prevarantske poruke (na temelju kojih su hakeri i ponešto zaradili na bitcoinima), u 36 inboxa je provaljeno, a za 7 korisnika potvrđeno je i da su preuzeti istorijski podaci.

Osim Clarka, optužnice su zaradili i Mason Sheppard nadimka "Chaewon" iz Ujedinjenog Kraljevstva i Nima Fazeli nadimka "Rolex" sa Floride. Oni su pod sumnjom da su bili suučesnici u najvećem uspešnom hakerskom napadu na Twitter ikada.

U istrazi su ulestvovali istražitelji FBI-a, koji su uz pomoć Coinbasea i američke poreske uprave uspeli dobiti određene podatke o bitcoin walletima koje su napadači koristili za prevaru. Analizom tih podataka došli su i do e-mailova i IP adresa, a potom i do identiteta ovih trojice osumnjičenih.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.