Apple najavio, pa odložio viši nivo privatnosti u iOS-u, sve zbog Facebook-a


Prilikom najave iOS-a 14, koji će dolaziti sa ovogodišnjim iPhone-ima i trebao bi da svetlo dana dana ugleda u narednim nedeljama, Apple je objavio da će u njemu privatnost korisnika biti podignuta na viši nivo. Primarno su mislili na funkciju koja bi korisnicima dala mogućnost da se isključe iz programa praćenja za svrhe ciljanog oglašavanja. Pojednostavljeno, svaki korisnik bi mogao lako da isključi "trackere" koji prate njegovo ponašanje na Internetu, a time bi dobijao manje personalizovane oglase.

Naravno, ova promena se nije svidela onima koji sve moguće informacije o korisnicima prikupljaju sa namerom plasiranja što preciznijih ciljanih oglasa – primarno Facebook-u, ali i mnogim drugim developerima. Facebook je tada procenio da bi im ova promena u iOS-u otkinula oko 50% prihoda koje ostvaruju kroz svoju oglašivačku mrežu Audience Network za iOS. Zapretili su čak i da će potpuno prestati da razvijaju tu uslugu ako Apple istraje u najavljenim izmenama, što bi ugrozilo poslovanje brojnih developera i malih kompanija.

Od ovog Facebook-ovog negodovanja prošlo je tek nedelju dana, a Apple je već reagirao. U svojoj objavi pojasnili su kako im je privatnost korisnika na prvom mestu, i da će, bez obzira na sve, njihov iOS ubuduće korisnicima transparentno pokazivati šta koja aplikacija o njima "zna". Međutim, kako bi se developeri poput Facebook-a imali vremena prilagoditi na najavljene promene, iOS 14 (kao i iPadOS 14 i tvOS 14), nove funkcije privatnosti će dobiti sa odlaganjem.

Tek od početka sledeće godine, dakle, vlasnici Apple-ovih uređaja imaće pravo da isključe opciju praćenja na svakom virtuelnom koraku po webu i da im se na temelju toga plasiraju detaljno ciljani oglasi – koji su ponekad tako precizni da su ljudi već počeli da sumnjaju da ih telefoni "prisluškuju".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.