Celo britansko selo ostajalo bez Interneta zbog starog televizora

U selu Aberhosan u britanskom Walesu dogodio se neobičan slučaj, priča o kojemu se odmah proširila po Evropi i svetu. U proteklih čak godinu i po, svakog jutra oko 7 sati ceo Aberhosan ostao bi bez pristupa Internetu. 

Stručnjaci iz telekoma pokušavali su da otkriju u čemu je problem, menjali su stare kablove na infrastrukturi, ali ništa nije pomagalo. Na kraju su, nakon godinu i po konstantnih problema, instalirali analizator spektra koji je pratio elektromagnetsku aktivnost, a ovaj je zabeležio snažnu interferenciju – i to svakoga jutra oko 7 sati. 

Daljnja analiza dovela je stručnjake do jednog imanja u ovom selu, a potom se došlo i do otkrića šta zapravo stvara interferenciju. U ovom je mestu, naime, jedan meštanin imao prilično stari televizor i uključivao bi ga svakog jutra oko 7 sati. Stručnjaci su otkrili kako je taj televizor emitovao zračenje koje je dolazilo u "sukob" sa infrastrukturom interneta i izbacivalo celo selo sa mreže. Vlasnik ili vlasnica ovog televizora žele da ostanu anonimni, a za BBC su priznali da su "prestravljeni" time da je upravo taj stari televizor prouzrokovao tolike probleme njihovim sumeštanima. 

Pristali su da ga isključe i nikada više ne uključe. Otkako je televizor isključen, stanovnici Aberhosana nemaju više problema sa pristupom Internetu. Otkriveno je kako je uređaj proizvodio impulsnu elektromagnetsku buku visokog nivoa ("single high-level impulse noise" ili SHINE). 

Vlasnici su ga, prema nekim informacijama, kupili iz druge ruke, a uređaj je bio vrlo star i nije bio u skladu sa novim standardima propisanima za tehnološke uređaje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.