EU traži od velikih internet platformi da pojačaju borbu protiv lažnih vesti


Velike internet platforme Facebook, Google i Twitter pre dve godine su potpisale svojevrsna pravila ponašanja, kojima su se obvezale da će se boriti protiv dezinformacija. Ali, Evropska komisija nije zadovoljna njihovim angažmanom i traži da se više potrude i budu efikasniji.

Iz Evropske komisije podsećaju kako je broj lažnih vesti i dezinformacija na internet platformama tokom pandemije koronavirusa višestruko porastao te je na tim platformama da ojačaju borbu protiv njih.

U izveštaju o provođenju potpisanih pravila, koji je Reuters dobio na uvid, Komisija je navela nekoliko problema.

Oni se mogu podeliti u četiri široke kategorije - nesustavna i nepotpuna primena pravila na platformama i u zemljama članicama, nedostatak unificiranih definicija, postojanje nekoliko velikih rupa u područijima koje pravila pokrivaju i ograničenja koja se odnose na samoregulacionu prirodu pravila, stoji u izveštaju.

I potpredsednica EK-a za transparentnost Vera Jourova upozorava da je potrebno učiniti više kako bi se ojačala borba protiv lažnih vesti.

Platforme trebaju da budu odgovornije i transparentnije. Moraju se otvoriti i osigurati bolji pristup podacima, istakla je Jourova.

Komisija se ozbiljno odlučila pozabaviti problemom lažnih vesti pa bi do kraja godine trebala, u sklopu odredbe o digitalnim uslugama, predložiti nova pravila koja bi povećala odgovornost društvenih mreža za sadržaj na njihovim platformama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.