Facebook i Instagram prete kako bi zbog novih propisa mogli da ''odu'' iz Evrope

Zadnjih godinu i po dana brojne kineske kompanije imaju velikih problema sa Amerikom. Amerikanci ih optužuju za špijunažu njihovih korisnika, krađu podataka i druge slične radnje. 

Jedni od najpoznatijih primera su Huawei, TikTok, WeChat, ali i nedavna odluka o odustajanju od izgradnje podvodnog kabla između SAD-a i Hong Konga. Ipak, to ne znači da Amerikanci nemaju sličnih problema sa Evropom. 

I ovog se puta koplja lome oko privatnosti korisnika samo su uloge malo zamenjene, umesto Kineza ovog su puta loši momci Evropljani. Naime, Facebook ima u planu da preseli podatke o svojim korisnicima iz Evrope na fizičku lokaciju u SAD-u, što se jednom od tela Evropske Unije nikako ne sviđa. 

Shodno tome početkom septembra 2020. godine irska komisija za zaštitu podataka donela je odluku o zabrani prenosa podataka iz Evrope u SAD, jer bi isti predstavljao potencijalni problem za privatnost evropskih korisnika. 

Navedene podatke Facebook bi morao da drži na serverima u EU, a sve zbog bojazni da bi podatke mogla da nadzire američka vlada. Facebook je stoga podneo tužbu pri Visokom sudu u Irskoj u kojoj je objasnio kako bi posledice po evropske korisnike i mogle da budu velike. Facebook je tako zapretio svojevrsnim odlaskom iz Evrope, odnosno iz zemalja Evropske Unije u kojima nudi svoje usluge. 

Yvonne Cunnane (Facebook-ova šefica zaštite podataka u Irskoj), u tužbi navodi da Facebook u slučaju zabrane prenosa podataka ne vidi kako bi mogao da nastavi da nudi svoje usluge Facebook-a i Instagram-a korisnicima iz Evrope, jer iste temelje upravo na prenosu podataka između SAD-a i Evrope. 

Dodatno su naglasili kako ove dve društvene mreže zajedno imaju oko 410 miliona korisnika i kako su zahvaljujući njima evropske kompanije ostvarile prihode u visini od oko 208 milijardi ecra. Facebook je stoga odlučio zamaskirano da zapreti svojim odlaskom iz zemalja Evropske Unije, a sa sobom bi poveo i Instagram koji je u njihovom vlasništvu od sredine 2012. godine. 

Naime, u Facebook-u smatraju kako Helen Dixon (poverenik za zaštitu podataka), a koja je jedina direktno zadužena od tela EU za nadzor njihovog rada sa istim nedovoljno upoznata i da ima prevelika ovlašćenja nad regulatornim postupkom, jer ima dvostruku ulogu – istražitelja i sudije zbog čega sumnjaju da će Facebook dobiti priliku za pošteno saslušanje. Naime, Cunnane tvrdi kako su tri nedelje koliko je Facebook dobio vremena da reaguje na predloženu zabranu prekratka i da joj se čini kako su irske vlasti već donele končanu odluku po tom pitanju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.