I Google želi svojih 30% od svih plaćanja van prodavnice aplikacija

Nedavno se velika buka digla kada je Apple, u pokušaju da osigura svojih 30% u svim transakcijama obavljenima kroz aplikacije sa App Store-a, iz ove prodavnice aplikacija izbacio Epic-ov Fortnite. 

Parnica u tom slučaju i dalje se vodi, ali relativno malo se u javnosti priča o tome da ista pravila u svojoj prodavnici aplikacija implementira i Google. Oni su takođe primetili kako neki developeri Android aplikacija i igara imaju običaj svoje usluge da naplaćuju mimo Google Play prodavnice i rekli - to tako više neće ići. 

Na službenom blogu namenjenom Android developerima osvanula je objava u kojoj se Google hvali da "sluša povratne informacije" onih koji razvijaju softver za njihovu mobilnu platformu, navodi kako će im dati još više slobode i izbora (na primer, da koriste Samsung-ovu prodavnicu aplikacija umesto Google-ove) i slično. Ali, u istoj objavi kažu i da će razjasniti svoju politiku naplate naknada, koju su neki izbegavali da plate. 

U slučajevima kada su developeri svoje usluge naplaćivali direktno kreditnim karticama korisnika, a ne putem Google-ovog sistema in-app kupovine, mogli su da eskiviraju proviziju od 30% koju kompanija uzima na sve transakcije. Od sada se to više neće moći da rade – pravila sada jasno kažu kako developeri koji prodaju digitalna dobra u svojim aplikacijama moraju transakcije da sprovode kroz sistem naplate Google Play prodavnice. 

Promena nije velika niti nova, kažu iz Google-a, već samo precizira već uspostavljena pravila. Primećeno je da je oko 3% developera koristilo ovu "rupu" u pravilniku, pa se najnovije izmene odnose tek na njih. Za ostalih 97% ništa se, kažu, neće promeniti. Onima koji će morati da naprave određene tehničke promene u sistemima naplate odobren je rok od godinu dana, do kraja septembra 2021., da to učine i usklade se s pravilima, odnosno počnu da plaćaju Google-u njegov deo za usluge prodavnice aplikacija. Jedan od tih je i Epic, izbačen sa App Store-a zbog spornih naplata unutar Fortnite-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.