Naučnici opisali novu metodu pranja novca putem bitcoina


Otkako postoje, kriptovalute se u široj javnosti povezuju sa kriminalom i mutnim tokovima novca jer, između ostalog, trgovina njima garantuje veću anonimnost nego kod klasičnih valuta. Naravno, bitcoin i druge kriptovalute imaju primarno legitimnu svrhu, ali ne postoji ono što zlonamerni ne bi uspeli, ili barem pokušali, iskoristiti i na ilegalan način. Osim anonimnih transakcija kriptovalutama, nedavno su naučnici sa univerzitetu u Hamburgu i tamošnjeg Blockchain Research Laba opisali do sada neistraženu metodu pranja novca koja se – možda – događa i putem bitcoina.

U središtu ove sheme je proces ekskluzivnog rudarenja kriptovaluta, pojave koja nije uobičajena niti predviđena, ali je protokoli po kojima bitcoin funkcionira dopuštaju. Ekskluzivno rudarenje javlja se kada su rudar, odnosno grupa rudara kriptovaluta, u dosluhu sa onime ko želi da obavi kakvu transakciju. Umesto da se ta transakcija na blockchain zapiše i verifikuje od strane nezavisnih, nasumično odabranih rudara, ona se verifikuje samo kod odabranog kriptorudara.

To omogućava da se, dogovorom između dve strane, dogovori cena te transakcije, umesto da ona bude određena automatski. Ovo otvara mogućnost velikim igračima da pronađu rudare koji bi im ekskluzivno verifikovali transakcije i tako izbegnu promenjive naknade. Rudarima pak može zagarantovati više i stabilnije prihode, kako će nagrade za rudarenje padati. Međutim, istraživači koji su analizirali ovu pojavu kažu i kako ona dozvoljava i značajno opasnije radnje.

Tako, na primer, trgovac bitcoinom (odnosno neko ko želi da "opere" novac) može njime odraditi transakciju u dogovoru sa rudarom, a ovaj mu potom ispostavlja izuzetno visok račun za njeno sprovođenje. Rudar potom taj apsurdno velik "trošak" naplati putem bitcoina i prikaže svoju zaradu kao legitiman prihod od rudarenja. Potom takav "čist" novac pretvori u fiat valutu, te ga u gotovini vrati nalogodavcu – trag novca je pometen, naizgled je sve legalno i zapisano na blockchainu, a zapravo se radi o kriminalu.

Istraživači kažu da ovu bezbednosnu rupu nije lako zakrpiti sa tehničke strane. Isto tako, kažu kako za sada nema dokaza da se neko služio sličnim mehanizmom za pranje novca, primarno iz razloga što je ekskluzivno rudarenje tehnološki prilično zahtevno izvesti. Ali, to ne znači da neko već neće pokušati, pa eksperti predlažu izradu alata za praćenje ovakvih aktivnosti i razlučivanje onih legalnih od potencijalno ilegalnih.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.