NVIDIA kupuje ARM za 40 milijardi dolara


Četiri godine nakon što su kupili Arm Holdings, Softbank prodaje ARM kompaniji NVIDIA za ogromnih 40 milijardi dolara. To je do sada najskuplji posao na tržištu poluprovodnika, a NVIDIA bi pod svoje okrljive stavila tehnologiju koja pokreće većinu svetskih pametnih telefona i sve veći broj drugih uređaja.

Qualcomm, Samsung, Apple i mnoge druge kompanije licenciraju Arm tehnologije za čipove pametnih telefona i tableta, neki noviji Windows uređaji takođe koriste Qualcomm-ove procesore zasnovane na Arm-u, dok Apple planira uskoro da započne prodaju Mac računara baziranih na Arm čipovima.

NVIDIA je najpoznatija po svojim grafičkim procesorima, ali su takođe licencirali Arm tehnologije za čipove poput procesora Tegra X1 koji pokreće Nintendo Switch. Kompanija će nastaviti trenutni Arm poslovni model licenciranja tehnologija za druge kupce, a i dalje će biti baziran na Cambridgeu u Velikoj Britaniji. Pored toga NVIDIA planira da proširi istraživanja i razvoj za izgradnju novog "AI superkompjutera za revolucionarna istraživanja", koristeći Arm i NVIDIA tehnologije.

Pretpostavlja se da će trebati oko godinu i po dana da se akvizicija završi, jer će, između ostalog, trebati odobriti regulatore u Velikoj Britaniji, SAD-u, Kini i Evropskoj Uniji, a svakako će biti zanimljivo pratiti razvoj situacije i reakcije od strane proizvođača čipova koji trenutno licenciraju Arm tehnologije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.