Potvrđen dogovor Oracle-a i TikTok-a, rok za zabranu produžen

Američki predsednik Donald Trump, koji je i "zakuvao" probleme za TikTok najavom, pa kasnije i potpisivanjem dve izvršne naredbe o zabrani ove aplikacije, sada je objavio kako je odobrio preuzimanje ove kineske društvene mreže. 

Dogovor koji predvodi tehnološka kompanija Oracle, a u njemu kao investitor, među ostalim, učestvuje i maloprodaji lanac Walmart, dobio je blagoslov predsednika samo dan pre stupanja na snagu prvog koraka zabrane – izbacivanja sa prodavnica aplikacija. Rok za postizanje finalnog dogovora pomeren je za nedelju dana, pa TikTok nije nestao sa App Store-a i Google Play-a ove nedelje – ali će sledeće, u slučaju da se pregovori do tada ne završe ili ih ne odobri Trumpova administracija. 

TikTok je povodom ove "pobede" objavio kako "ne odlazi nigde", a njihova šefica za SAD Vanessa Pappas potvrdila je da sarađuju sa američkim tehnološkim partnerom koji će osigurati da njihova društvena mreža nastavi funkcionirati kao i do sada. Inače, najava o izbacivanju TikToka sa prodavnica aplikacija možda je ovoj društvenoj mreži čak i pomogla – u proteklim danima broj korisnika koji su dnevno pohrlili da preuzmu njihove aplikacije povećao se za 12% u odnosu na redovne dane pre zabrane. 

U jednom danu gotovo 250 hiljada ljudi preuzelo je TikTok u SAD-u. Kad je reč o drugoj aplikaciji koja stiže na "crnu listu" SAD-a, kineskoj platformi za razmenu poruka WeChat, broj njezinih preuzimanja porastao je za 150% (iako je manji i kreće se oko 10 hiljada dnevno). 

WeChat, pak, nije u pregovorima za bilo kakvo preuzimanje, dok vlasnik aplikacije Tencent zabranom nije preterano uznemiren. 

Šta nudi Oracle? U sklopu preuzimanja američkog poslovanja TikTok-a Oracle će postati vlasnik 12,5% udela u novoj kompaniji TikTok Global, a Walmart će dobiti oko 7,5%. Ta kompanija brinuće se o TikTok-u u SAD-u i njegovim američkim korisnicima, a četiri od pet članova uprave biće joj Amerikanci. Pored toga, oko 5 milijardi dolara ova će kompanija uložiti u fond za obrazovanje mladih, čime će biti zadovoljen i Trumpov uslov da "država mora dobiti svoj deo". 

TikTok-ov sistem biće prebačen u Oracle-ov cloud, a sedište TikTok Global-a biće u Teksasu i trebalo bi zapošljavati 25 hiljada ljudi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.