Prosečna cena smartfona porasla 10% globalno u 2. kvartalu

Kompanija za istraživanje tržišta Counterpoint Research objavila je da je prosečna prodajna cena isporučenih smartfona u drugom kvartalu ove godine, koji je bio obeležen karantinom u većini zapadnih zemalja, rasla za 10% uprkos padu količine prodatih smartfona. Jednostavno rečeno, prodato je manje smartfona, ali po većoj ceni.

Regionalno gledno, jedino je na južnoameričkom tržištu zabeležen pad prosečne prodajne cene smartfona, dok je na svim ostalim tržištima zabeležen rast, a najviše u Kini. 

Prosečna prodajna cena smartfona u Kini narasla je 13% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (2. kvartal 2019.) i iznosi 310 dolara, dok je u Evropi zabeležen rast od 1% uz prosečnu prodajnu cenu od 291 dolara. 

Prema ovim podacima, kineski kupci smartfona spremni su da izdvoje veće novčane iznose pri kupovini u odnosu na evropske, dok je Severna Amerika na prvom mestu po prosečnoj ceni smartfona koja je iznosila 471 dolara. 

Cene smartfona mogu se povezati i sa kupovnom moći pojedinog tržišta, vodeći se logikom da stanovništvo sa većom kupovnom moći kupuje skuplje proizvode. Isto tako, dok su zapadna tržišta bila u karantinu, u Kini je situacija ipak bila bolja što je verovatno uticalo na rezultate kao i činjenica da kinesko tržište trenutno ima najveću ponudu 5G uređaja zbog raširenosti 5G mreže, a oni dolaze sa većom cenom. 

Counterpoint napominje da je navedena cena za isporučeni smartfon, u kojem nije uključen porez i marža distribucionih kanala. 

Po pitanju prihoda pojedinog proizvođača smartfona na globalnom nivou, Apple uzima najveći deo kolača sa udelom od 34%, dok se na drugom mestu probio Huawei sa udelom od 20% u ukupnim prihodima od smartfona u svetu. Treći je Samsung sa 17%, a slede Vivo i Oppo sa 7%, odnosno 6%.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.