Singapur prvi uvodi proveru identiteta licem

Singapur će biti prva država na svetu koja će koristiti verifikaciju licem u nacionalnom sistemu provere identiteta. Vladina tehnološka agencija kaže da će ona biti "temeljna" za digitalnu ekonomiju zemlje. 

Provera identiteta licem već se koristi u jednoj od najvećih singapurskih banaka DBS-u i omogućava korisnicima otvaranje bankovnog računa online. Zahvaljujući tehnologiji koja se koristi provera ne omogućava samo identifikaciju osobe, već osigurava da je ona istinski prisutna. 

"Morate osigurati da je osoba doista prisutna pri autentifikaciji, odnosno da ne gledate snimljenu fotografiju, video, ili "deepfake", izjavio je Andrew Bud, osnivač i CEO britanske kompanije iProov, koja je razvila tehnologiju koja omogućava sigurno prepoznavanje "žive" osobe. Tehnologija će se integrisati u nacionalni sistem online account managementa SingPass, koji građanima te zemlje omogućava pristup državnim e-servisima. 

"Ovo je prvi put da se autentifikacija licem u oblaku koristi za sigurno utvrđivanje identiteta građana koji koriste nacionalni sistem za pristup državnim elektronskim uslugama", ističe Bud koji objašnjava razlike između prepoznavanja lica i autentifikacije licem. "Oba sistema zavise o skeniranju lica subjekta i njegovom usklađivanju sa slikom u postojećoj bazi podataka radi utvrđivanja njihovog identiteta. Ključna je razlika u tome što autentifikacija zahteva izričit pristanak korisnika, a korisnik dobija nešto zauzvrat, poput pristupa svom telefonu ili aplikaciji za pametni telefon svoje banke. 

Suprotno tome, tehnologija prepoznavanja lica mogla bi da skenira lica svih ljudi na železničkoj stanici i upozoriti vlasti ako pored kamere prođe traženi kriminalac ili politički disident, što stvara brojne negativne implikacije u vezi očuvanja privatnosti građana", dodaje CEO iProov-a. 

Provera identiteta licem u Singapuru će se između ostaloga proširiti na škole i fakultete, kako bi se osiguralo da pravi studenti rade testove, a sistem će moći da koristi i svaka singapurska kompanija za svoje potrebe ukoliko ne narušava vladine odredbe o dobrovoljnom pristanku na ovaj tip autentifikacije. 

Ukratko rečeno, ovo nas za još jedan korak približava budućnosti u kojoj više nećemo morati da nosimo lične karte, pasoše, kreditne kartice ili druge dokumente sa sobom, jer će jedini "dokument" biti naše lice. Hoće li takva autentifikacija biti 100 posto sigurna i povećava li ovo mogućnost krađe identiteta? To moramo da pitamo hakere.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.